MotoNews.pl

Carina E - Klima a spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie doszly mnie słuchy ze jak ma sie nie nabita klime to sprężarka pracuje cały czas jakby na sucho i obciąża bardziej prace silnika i ty samym moze auto wiecej palic niz gdy pracuje z nabita klimatyzacja. Trochc to chaotycznie opisałem ale mysle ze tresc bedzie jasna.

Kiedyś zapytałem w jednym warsztacie: czy to normalne, że czuję wyraźny spadek mocy silnika po załączeniu sprężarki? Jak się włącza klima, to jest takie odczucie jak by ktoś zaciągnął ręczny o dwa ząbki.
Odpowiedziano mi dokładnie to co Ty napisałeś. Że to wina nie nabitej klimy... więc nabiłem i ...nic. Jak było, tak jest.

Ostatnio zauważyłem u kolegi, że jak chce wyprzedzić, to najpierw wyłącza klimę żeby go nie "zaskoczyła"

Ja myślę, że to po prostu wina słabego silnika. U mnie to się dzieje w kijance 1,5 osiemdziesiąt parę koni (na szczęście to nie ja nią jeżdżę tylko żona ), u kolegi w civicu 1,6.

Więc na wartość obciążenia to wpływu chyba niema, ale na spalanie może mieć, bo jak jest mało gazu w klimie, to sprężarka włącza się częściej i na dłużej. Więc choć siła obciążenia jest ta sama, to trwa dłużej.

Tak sobie myślę w piękny piątkowy poranek. Ale może ktoś ma inne zdanie na ten temat?

Jak sie ma nie nabita klime to sprezarka wogole sie nie wlaczy.
W niektorych silnikach jak sie gwaltownie depcze w gaz to kompresor tez sie automatycznie wylacza.
Tak czy siak ,wlaczony kompresor klimy stawia ogromne obciazenie bo jest napedzany bezposrednio z walu korbowego.Jest to odczuwalne zwlaszcza podczas ruszania z miejsca.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Ja po wlaczeniu klimy mam wrazenie jakby ucieklo mi z 10-15KM
Ale zeby tak wiecej spalało hm...moze 0.5L/100km to max.

kwestia jest taka ze u mnie juz chyba wogóle nie ma gazu w klimie. Tak kupilem carinke i narazie nie mam kasy na nabicie. Zastanawiała mnie sprawa tylko czy teraz nie pali wiecej niz jak jest nabita klima.
Kumpel w audi a6 rozwalil tak sprezarke a na kompie pokazywalo minimu 12l spalania non stop dlatego te pytanie

czynnik chłodzący dodatkowo smaruje sprężarkę.
dlatego zalecane jest wymieniać w całości co 2 lata, a nie tylko dobijać.
jak jeździł na oparach, to na mój chłopski rozum mógł po prostu zatrzeć sprężarkę.
(nie pokręciłem czegoś?)

Odpowiedź już padła - pustej klimy nie uruchomisz.
Zatem spalanie masz mniejsze niż z załączoną.

Tak samo można by powiedzieć, że gdy w zapasie nie będzie powietrza to wzrośnie spalanie.

Cytat:
2009-08-29 22:54:03, piasek101 pisze:
Odpowiedź już padła - pustej klimy nie uruchomisz.

Nie prawda W większości Toyek sprężarka się włącza nawet, jak jest pusty układ klimatyzacyjny.

Cytat:
2009-08-29 21:32:38, pabloo81 pisze:
kwestia jest taka ze u mnie juz chyba wogóle nie ma gazu w klimie. Tak kupilem carinke i narazie nie mam kasy na nabicie. Zastanawiała mnie sprawa tylko czy teraz nie pali wiecej niz jak jest nabita klima. Kumpel w audi a6 rozwalil tak sprezarke a na kompie pokazywalo minimu 12l spalania non stop dlatego te pytanie

Jeśli jeździsz bez włączonej klimy, to nie pali więcej, jeżeli jeździsz z włączoną, to ją kurna wyłącz i jak nazbierasz kasulca, to nabij, bo rozpieprzysz sprężarę, a ta kosztuje. Przeczytaj post Talusa, bo dobrze pisze

to i ja doloze swoje trzy grosze. najwiekszy przyrost spalania z wlaczona klima zauwazysz w korku. podczas jazdy na trasie, wlaczona klima zawyza zuzycie tyle co otwarte szyby w aucie. a co do spadku mocy?? w silniku 1.6 jak u mnie jest odczuwalny i to bardzo. zdarzylo mi sie przed wyprzedzaniem wylaczac klime. najbardziej to czuc przy okolo 3 tysiacach obrotow...

i nie wlaczaj klimy bez czynnika bo zatrzesz sprezarke. tak jak to bylo mowione wczesniej. nabicie klimy to jest gora 200 zlotych. wraz ze sprawdzeniem szczelnosci.

pozdrawiam

Ok w takim razie podjade po wyplacie na sprawdzenie. Niech nabija klime i zobacza czy sprawzarka jeszcze pracuje czy jest juz zajechana. Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

po nabiciu bedziesz musial smigac dwa tygodnie z wlaczona klima. wtedy zobaczysz czy pracuje. i po kilku dniach od nabicia musisz pojechac i niech ci ultrafioletem sprawdza czy nie masz wyciekow. mi tak robili.

pozdrawiam

U mnie się nie włącza. Przecież to można łatwo zobaczyć czy się włącza jak nie ma czynnika.

Cytat:
2009-08-30 02:39:44, marcin032 pisze:
Nie prawda W większości Toyek sprężarka się włącza nawet, jak jest pusty układ klimatyzacyjny.

Jeżdżę z pełną więc nie mogę tego sprawdzić.

Po cholerę te wszystkie czujniki (ciśnienia, temperatury) ?

Sprężarki leciałyby jedna za drugą.