Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2009-08-29 09:22:54 Ja po wlaczeniu klimy mam wrazenie jakby ucieklo mi z 10-15KM ![]() Ale zeby tak wiecej spalało hm...moze 0.5L/100km to max. |
Talus TOYOTA DRIVER Carina E / Evo '07 Mielec | 2009-08-29 22:53:07 czynnik chłodzący dodatkowo smaruje sprężarkę.
dlatego zalecane jest wymieniać w całości co 2 lata, a nie tylko dobijać. jak jeździł na oparach, to na mój chłopski rozum mógł po prostu zatrzeć sprężarkę. (nie pokręciłem czegoś?) |
![]() marcin032 TOYOTA MANIAK E11, E12 Białystok | 2009-08-30 02:39:44
Nie prawda ![]() ![]() ![]()
Jeśli jeździsz bez włączonej klimy, to nie pali więcej, jeżeli jeździsz z włączoną, to ją kurna wyłącz i jak nazbierasz kasulca, to nabij, bo rozpieprzysz sprężarę, a ta kosztuje. Przeczytaj post Talusa, bo dobrze pisze ![]() |
![]() kleeb TOYOTA DRIVER Carina E Legionowo | 2009-08-30 11:44:12 to i ja doloze swoje trzy grosze. najwiekszy przyrost spalania z wlaczona klima zauwazysz w korku. podczas jazdy na trasie, wlaczona klima zawyza zuzycie tyle co otwarte szyby w aucie. a co do spadku mocy?? w silniku 1.6 jak u mnie jest odczuwalny i to bardzo. zdarzylo mi sie przed wyprzedzaniem wylaczac klime. najbardziej to czuc przy okolo 3 tysiacach obrotow...
i nie wlaczaj klimy bez czynnika bo zatrzesz sprezarke. tak jak to bylo mowione wczesniej. nabicie klimy to jest gora 200 zlotych. wraz ze sprawdzeniem szczelnosci. pozdrawiam |
![]() kleeb TOYOTA DRIVER Carina E Legionowo | 2009-08-30 20:10:08 po nabiciu bedziesz musial smigac dwa tygodnie z wlaczona klima. wtedy zobaczysz czy pracuje. i po kilku dniach od nabicia musisz pojechac i niech ci ultrafioletem sprawdza czy nie masz wyciekow. mi tak robili.
pozdrawiam |
![]() dziadek_tadeusz TOYOTA DRIVER Toyota Camry x2 Wojnów k Siedlec | 2009-08-30 21:47:24 U mnie się nie włącza. Przecież to można łatwo zobaczyć czy się włącza jak nie ma czynnika. |