Witam.
Przepraszam z góry, że zakładam nowy temat ale na poprzednich, podobnych odnośnie centralnego osobom, ktore się dopisują nikt nie odpowiada, a zależy mi na jakiś poradach, gdyż nie wiem już co mam robić.
Mam Avensis z 1998 roku z silnikiem 2.0 TD.
Objaw u mnie wygląda podobnie jak opisywane wcześniej w poprzednich tematach. Po wymianie baterii zamyka z pilota ale nie otwiera z pilota i nie da się po zamknieciu pilotem otworzyć drzwi od środka przez przycisk na drzwiach. Dopiero jak włoże kluczyk do stacyjki i przekręcę na ON to wtedy da się otworzyć z przycisku na drzwiach. Zamykanie i otwieranie ręcznie kluczykiem działa bez problemu. Przeprowadziłem programowanie i synchronizację wg podanych instrukcji (kilku) i nic. Znalazłem też sposób z odcięciem 2 kabelków - w sytuacji skorodowanego pozycjonera w zamku drzwi kierowcy. Odciąłem, a w zasadzie wypiąłem z kostki gdyż też jest taka możliwość dwa kabelki od cetralnego zamka zamykanego na drzwiach od zewnątrz. Po tym działał na drzwiach od wewnątrz i dalej tylko zamykanie z kluczyka. Ponownie wykonałem synchronizację i programowanie i dalej nic. Nie wiem co mam już robić i w czym może tkwić problem. Zastanawiam czy nie jest to może wina odbiornika sygnału z kluczyka (receiver door control - co innego niż centralka z przekaźnikami) i czy to on nie ma problemu z odbiorem sygnału z kluczyka i wysłaniem go do centralki z przekaźnikami.
Jest jeszcze jedna rzecz, która wzbudza moje wątpliwości. Na początku po wymianie baterii nie wiedziałem jeszcze o synchronizacji i programowaniu opisywanych na forum i jak pojawił się problem z otwieraniem zamka z pilota na kluczyku to zgłosiłem się do speca od elektroniki, który sprawdził i przelutował wszystkie styki na płytce w kluczyku, gdyż stwierdził że to z pewnością problem z kluczykiem. Wymienił też jakiś regulator kwarcowy czy coś takiego, gdyż ponoć przy naciskaniu przycisku otwierania nie trzymał częstotliwości, która szalała między 300 a 800 MHz. Stwierdził, że ma być jednakowa na zamykaniu i otwieraniu i ustawił na 436 MHz, które było przy zamykaniu. Jednak kluczyk dalej miał ten sam problem. Później zrobiłem wspomniane synchronizację i programowanie oraz ten myk z kablami i dalej nic. Nie wiem czy ta częstotliwość jest prawidłowa, gdyż na obudowie wspomnianego wcześniej odbiornika jest napisana częstotliwość 433,92 MHz. Nie wiem czy to prawda, że na zamykaniu i otwieraniu ma być taka sama jak mówił mi elektryk i czy to co mi ustawił czyli 436 MHz jest prawidłowa. Nie wiem czy aż taka dokładność jest potrzebna, jednak zamyka z kluczyka na tej 436.
Jeżeli ktoś miałby jakieś sugestie odnośnie mojego problemu to byłbym bardzo wdzięczny. Przepraszam za długi opis, ale chciałem Wam dokładnie opisać mój problem.
Pozdrawiam