MotoNews.pl
9 Pytanie do osób znajacych sie na elektryce szyb w Espero (238943/26) - PT

Pytanie do osób znajacych sie na elektryce szyb w Espero

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Problem się taki wszytskie szyby działają (naprawilem )
ale jedna nie działa i nie potrafie naprawić.Opis problemu:
Daje rade zjechac w dół ale do góry nawet nie drgnie (silnik cichy nie ma napiecia ale prad dochodzi na kablach)tam jest tak zołty kabelek szyba idzie do góry niebieski w doł.Jak wciskam włacznik do góry wykazywał mi miernik ze prad idzie na dwóch kabelkach a jak w dół prad przechodził tylko przez jeden kabel i wtedy szyba chodzila.I pytanie dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić .Moze to główny panel ?

Cytat:
Moze to główny panel ?

A może to kabelek w drzwiach w harmonijce się przerwał.

to by prad nie dochodził.Ale jak patrzylem kable sa okej.nawet jak poruszalem to nie było pobudzenie silnika.prad dochodzi ale są dziwne zjawiska.prad idzie w 2 kabelki jak wpiskam do góry jak w dół jest onrmanie prad idzie w jednym kablu.(jest to tylnia szyba)

Cytat:
2009-10-29 17:26:37, Mieszczan pisze:
to by prad nie dochodził.Ale jak patrzylem kable sa okej.nawet jak poruszalem to nie było pobudzenie silnika.prad dochodzi ale są dziwne zjawiska.prad idzie w 2 kabelki jak wpiskam do góry jak w dół jest onrmanie prad idzie w jednym kablu.(jest to tylnia szyba)

Podejrzewam, że winien może być przycisk, dlatego, że prąd nie powinien płynąć w dwóch przewodach. W jednym przewodzie prąd płynie podczas podnoszenia szyby, a w drugim jak szybę się opuszcza tak jak jest u Ciebie jak szybę opuszczasz. Sprawdź przewody tak jak radzi kolega Ikarus260. Jeżeli będzie ok podmień przycisk z drzwi w których wszystko jest ok. Powodzonka

Tu znajdziesz kilka wątków o szybach

wg mnie padł przycisk z tyłu. Nie styka masa, jak wciskasz zamykanie to na jeden biegun silnika idzie +12V, a na drugi powinna iść masa. Jeśli masy nie ma, to na drugim biegunie też pojawi się +12V , bo przejdzie przez uzwojenie silnika

przycisk jest okej sprawdzalem.myslicie ze przewody mogą być uszkodzone jak prad płynie na 2 biegunach?jak mozna to sprawdzić ?

Cytat:
2009-10-30 14:33:31, Mieszczan pisze:
przycisk jest okej sprawdzalem.myslicie ze przewody mogą być uszkodzone jak prad płynie na 2 biegunach?jak mozna to sprawdzić ?

Skoro przycisk jest ok to sprawdzaj przewody może gdzieś zwierają

W dalszym ciągu i ja obstawiam przewody. Koledze kiedyś też zwarło tak, że zaczęło mu śmierdzieć spalenizną. jak wysiadali z samochodu to właśnie człowiek, który z tyłu wysiadał zobaczył, ze guma w drzwiach ( ta harmonijka )się topi i leci dym... Jak nikt by tego nie zobaczył to kto wie, czy jeszcze by miał Espero.

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2009-10-30 17:32:07 ]

Cytat:
2009-10-30 17:31:21, Ikarus260 pisze:
W dalszym ciągu i ja obstawiam przewody. Koledze kiedyś też zwarło tak, że zaczęło mu śmierdzieć spalenizną. jak wysiadali z samochodu to właśnie człowiek, który z tyłu wysiadał zobaczył, ze guma w drzwiach ( ta harmonijka )się topi i leci dym... Jak nikt by tego nie zobaczył to kto wie, czy jeszcze by miał Espero. [ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2009-10-30 17:32:07 ]

Znając jakość i wytrzymałość przewodów, które biegną w harmonijce między drzwiami i słupkiem, bardzo prawdopodobnie mogą być winne. w moim esperaku już dwa razy pękł przewód, tyle że nie od szyb tylko od centralnego zamka.

Cytat:
2009-10-29 17:26:37, Mieszczan pisze:
nawet jak poruszalem to nie było pobudzenie silnika.

Jak ja tak poruszałem to w chwilę dym zaczął lecieć i na gwałt noża w schowku szukałem, aby harmonijkę rozciąć.
Przypadek spotykany nie tylko w złomero. Ja w złomgunie 3-go stopu nie miałem, bo kabelek w harmonijce zrobił się nagle przerwany.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2009-10-30 19:31:51 ]

to nie wina samych kabelków, tylko gównianego ich poprowadzenia. Są one prowadzone tak, że przy każdym otwarciu drzwi się zginają. Kiedyś musi pęknąć.

Z przodu jest już nieco inaczej - wiązka się raczej skręca niż załamuje, co daje znacznie większą trwałość (też kiedyś pęknie, ale znacznie dłużej wytrzyma; jeszcze chyba nikomu się to nie stało nawet w drzwiach kierowcy, które pracują najczęściej)

Witam
U mnie juz 3x pekly kabelki od c.z. w tylnych drzwiach za kierowca (ocz. w harmonijce, krotkiej ze nie ma co!) w pozostalych nigdy,a zazwyczaj jezdze sam, ew. w 2 os. tylne drzwi sa otw. generalnie b. rzadko.
pozdr

Cytat:
2009-10-31 22:43:24, Andik pisze:
Witam U mnie juz 3x pekly kabelki od c.z. w tylnych drzwiach za kierowca (ocz. w harmonijce, krotkiej ze nie ma co!) w pozostalych nigdy,a zazwyczaj jezdze sam, ew. w 2 os. tylne drzwi sa otw. generalnie b. rzadko. pozdr

Poprę kolegę. U mnie pękły dwa razy w harmonijce drzwi tylnych za kierowcą oczywiście c.z. Najczęściej jeżdżę sam bądź we dwójkę.