Śruba regulacyjna obiegu jałowego w red. REG OMVL II gen.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam pytanie do fachowców-gazowników: Czy w reduktorze LPG REG OMVL II generacji reguluje się też śrubą obiegu jałowego (jest to dodatkowa mniejsza śrubka, na klucz 8, umiejscowiona nad śrubą regulacyjną czułości membrany)? U mnie jest ona zakręcona. Pytam, bo nie mogę wyregulować (śrubą czułości) prawidłowej oscylacji sondy lambda na biegu jałowym. Jeśli już uda mi się to zrobić, to po ponownym uruchomieniu silnika bądź przegazowaniu sonda przestaje chodzić - stoi na bogatej (0.84 V) albo na ubogiej (0,1 V) mieszance. Na wyższych obrotach sonda pracuje prawidłowo. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie konstruktywne i rzeczowe odpowiedzi. Pozdrawiam.

Witam ponownie. Jednak muszę sam sobie odpowiedzieć na to pytanie (bo widzę, że się mało znacie na tym albo nie chcecie mi pomóc). Po wielu przemyśleniach i poszukiwaniach wiadomości na ten temat doszedłem do wniosku, iż w moim przypadku można byłoby trochę pomóc tą regulacją tzw. obiegu jałowego. Trzeba tak przykręcić śrubę czułości, żeby sonda stała na ubogiej mieszance, i wtedy nieco odkręcić tę dodatkową śrubę regulacyjną, tak żeby sonda zaczęła prawidłowo oscylować na biegu jałowym. Bo śruba regulacyjna tzw. obiegu jałowego czy też - jak to niektórzy nazywają śruba bypassa - to nic innego jak śruba zakończona iglicą, która przymyka bądź otwiera (w czasie jej kręcenia) kanał, którym gaz się przedostaje z I do II komory reduktora bez udziału membran. Pozdrawiam.