jsah VW Passat B-4 Kombi ... Białystok | Wartości parametrów sterownika Bingo-M mam w miarę dobre. Można byłoby jeszcze poeksperymentować ze zubożaniem mieszanki w czasie hamowania silnikiem (cut-off) - tylko ostrożnie i w granicach rozsądku, bo w przeciwnym razie będzie szarpać po puszczeniu gazu i ponownym jego dodaniu. Ewentualnie można jeszcze przestawić typ jazdy na oszczędny bądź też zmniejszyć próg neutralny sondy lambda z 0,44 V do 0,42 V albo nawet i do 0,40 V.
Myślę jednak, że największe efekty mogę osiągnąć poprzez oszczędną regulację reduktora, czyli przykręcenie śruby czułości membrany do tego stopnia, żeby osiągnąć niestabilne obroty biegu jałowego, następnie ustabilizowanie wolnych obrotów poprzez wykręcenie śruby regulacyjnej dodatkowego obiegu biegu jałowego (bo mam ją całkowicie zakręconą) i osiągnięcie prawidłowej oscylacji sygnału sondy lambda (0,1 - 0,9 V) na wolnych obrotach. Z ustawieniem mieszanki stechiometrycznej w czasie jazdy poradzi sobie sterownik Bingo-M, bo ma dość szeroki zakres pracy silnika krokowego (91+/_40). Zresztą mogę to sprawdzić i ewentualnie jeszcze wprowadzić drobne korekty do jego parametrów.
Sedno sprawy tkwi w tym, że optymalna regulacja instalacji LPG II generacji polega głównie na poprawnym ustawieniu wydatku reduktora; dopiero potem można wprowadzać lekkie korekty za pomocą oprogramowania.
Pozdrawiam.
|