Carina 2.0 - aparat zapłonowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie odnośnie aparatu zapłonowego do cari, szukam do 2.0 ale mam problem zeby taki aparat kupic i moje pytanie dotyczy czy mozna aparat od Celica zalozyc? nie mam numerow znamionowych z tabliczki zeby odczytac a silnik byl zmieniany i tez troche komplikuje

aparat z wtyczka jak ta w linku
http://moto.allegro.pl/item829712514_toyota_carina_e_celica_aparat_zaplonowy_2_0_od_ss.html

To co na zdjęciu to nie jest aparat od Cariny 2,0.
Uściślijmy jeszcze, że chodzi o Carinę E, a nie Carinę II ?
Na jaki konkretnie był silnik zmieniany ? (od jakiego auta)
I czy to na pewno wina aparatu ? W Carinie 2,0 masz cewkę w aparacie i może to właśnie sama cewka padła, a nie aparat.
Pozdro.

tak o Carine E chodzi

z jakiego samochodu był silnik przekładany to nie wiem, aparat zapłonowy jest z Denso

przyczyna wymiany aparatu jest kod błedu 14, czyli czujnik wału korbowodowego

objawy są takie że jak silnik zimny to odpali a jak sie nagrzeje to gaśnie i już z odpaleniem problem dopiero jak się zmrozi aparat to samochód można uruchomić

Hmm... dziwne, EPC mówi, że takie aparaty były jeszcze w Camry, MR2 i Celicach, ale z silnikiem 2,2 ( 5S-FE ). Najwyraźniej Celice 2,0 miały inny aparat, pewnie właśnie taki jak na tych zdjęciach z Alledrogo.
Zatem szukaj jakiegoś od Cariny 2,0 albo Camry. To raczej nie będzie trudne
Jak chce Ci się dłubać, to masz tu zdjęcia bebechów z takowego:

I warto upewnić się czy to na pewno aparat czy może wtyczka lub wiązka.
Choć syszałem o dwóch przypadkach że gościom zmieliło bebechy w aparacie, ale do dziś nie mogę wyjść z podziwu jakim cudem to się mogło stać
Pozdro.

EDIT:
Zakładając że silnik masz od Cariny, to potrzebujesz coś takiego:
http://moto.allegro.pl/item834319879_camry_2_2_b_92_95_aparat_zaplonowy.html

albo takiego:
http://moto.allegro.pl/item853039063_toyota_camry_aparat_zaplonowy_5s_fe.html

z tym że ten drugi ma ułamane złącze od cewki więc cena od razu ze 100,- w dół

[ wiadomość edytowana przez: Perzan dnia 2009-12-14 22:21:07 ]

Cytat:
2009-12-14 22:09:37, Perzan pisze:
http://moto.allegro.pl/item853039063_toyota_camry_aparat_zaplonowy_5s_fe.html z tym że ten drugi ma ułamane złącze od cewki więc cena od razu ze 100,- w dół

Nie przejdzie, przecież znamy tego pana od lat

pzdr

jak narazie szukam dalej aparatu

a symbol silnika to 3S FE

Cytat:
2009-12-15 09:13:37, maveric pisze:
jak narazie szukam dalej aparatu a symbol silnika to 3S FE

Czyli te linki z Alledrogo będą w porządku
Pozdro.

mam pytanie czten aparat w linku ponizej bedzie dobry z oznaczeniem 3S-GE

http://moto.allegro.pl/item841531136_toyota_celica_2_0_16v_aparat_zaplonowy_z_kablami.html

i z jakim oznaczeniem jeszcze moze pasowac do mojego silnika 3S-FE

[ wiadomość edytowana przez: maveric dnia 2009-12-16 11:20:15 ]

w zasadzie to te aparaty różnią się kopułką i zapewne palcem rozdzielacza, możesz zaryzykować i zakupić takowy
moze wrzucisz zdjęcie silnika czy oby napewno jest to 3s-fe

[ wiadomość edytowana przez: junior_ek dnia 2009-12-16 12:42:25 ]

zdjecie silnika

oznaczenie jest zboku na pokrywie, na zdjeciu tego nie widac

przepustnica jest nieco dziwna, nigdy w 3s-fe z taką się nie spotkałem. Jak wyciagniesz aparat zapłonowy to na jego dolnej części powinieneś znaleźć naklejkę z nr części, sprawdzałeś?

[ wiadomość edytowana przez: junior_ek dnia 2009-12-16 13:39:25 ]

no nic chyba bede ryzykowal zamowic, bo podejrzewam ze jezeli silnik byl zmieniany to niekoniecznie oznaczenie ktore zanjduje sie na oslonie z boku silnika jest akurat z tad

a jakie oznaczenia wystepowaly w tych silnikach?

[ wiadomość edytowana przez: maveric dnia 2009-12-16 13:43:32 ]

poszukaj jeszcze tych numerów części
ten aparat ze zdjęcia silnika nie jest podobny do tego który znajduje się w Twoim pierwszym linku, jak dla mnie wygląda jak każdy normalny z 3s-fe

[ wiadomość edytowana przez: junior_ek dnia 2009-12-16 13:45:48 ]

Łeee.... ręce opadają...
To jest normalne 3S-FE i do takiego szukaj aparatu. Ten od Celicy 3S-GE nie podejdzie.
Pasuje jeszcze od 5S-FE z Camry 2,2 i tyle.
A przepustnica wygląda tak, a nie inaczej, bo jest do niej dołożony klapomikser od gazu. Mam identyczny
I jeszcze tak na moje oko, czy nie za głośno ten silnik chodzi ? Wygląda jakbyś miał leki przedmuch na uszczelce kolektora wydechowego.
Pozdro.

Cytat:
2009-12-16 22:17:49, Perzan pisze:
I jeszcze tak na moje oko, czy nie za głośno ten silnik chodzi ? Wygląda jakbyś miał leki przedmuch na uszczelce kolektora wydechowego. Pozdro.

Bylem u mechanika i powiedział mi że prawdopodobnie wystarczy regulacja zaworów, lub może byc że wałek już się wyrobił

Dzieki 'Perzan' za podpowiedz bo juz mialem zamawiac ten od celicy

[ wiadomość edytowana przez: maveric dnia 2009-12-17 00:16:58 ]

Jaki wałek ? Jaki wałek ?? Chyba ten, którym go baba po łbie tłucze
Minimalne nieszczelności na uszczelce kolektora wydechowego dają bardzo głośne i bardzo nieprzyjemne odgłosy. Za pierwszym razem chciałem już panewki kupować, głowicę wymieniać, a najlepiej to całe auto. Po wymianie uszczelki... wielka cisza i spokój
Pozdro.

Cytat:
2009-12-17 00:03:25, maveric pisze:
Bylem u mechanika i powiedział mi że prawdopodobnie wystarczy regulacja zaworów, lub może byc że wałek już się wyrobił Dzieki 'Perzan' za podpowiedz bo juz mialem zamawiac ten od celicy [ wiadomość edytowana przez: maveric dnia 2009-12-17 00:16:58 ]

zapewne chodzilo mu o walek rozrzadu co jest malo prawdopodobne, kup nowy aparat z 3s-fe tylko zanim sciagniesz stary zaznacz w jakis sposob jego polozenie, zeby nowy zalozyc identycznie.
z ta przpustnica zmylila mnie instalacja gazowa, dopoki benzyna nie przekroczy 5 zl takowej nie zakladam

zamówilem już od Camry 2,2 5s-fe i narazie czekam... zima swięta...

zaprowadzilem samochód do innego mechanika, który przy mnie wyjął aparat i sie okazało że cewka zapłonowa jest spalona, wiec cewke wymieniłem i wszystko w porządku juz jest

tak to z niektórymi mechanikami jest ze niby sie zna a wsumie nic nie umie...

Grunt to dobra diagnoza

Z tekstów "mechanikuff" i "fuchoffcuff" uwielbiam dwa magiczne słowa: komputer i moduł
Pozdro.