Dzien dobry. Walcze z tym problem juz od prawie roku.
mam toyote corolle 1,6, rocznik 93, silnik 4a-fe. od grudnia ubieglego roku przestala mi systematycznie odpalac. wczesniej byly problemy, ze stacyjka ( wymieniona ). odlaczyl tez mechanik immobilaizer, tak dla pewnosci.
moj pierwszy samochod nie odpala zawsze, gdy jest wilgotno w powietrzu, gdy pada... chociaz ostatnio zdazylo sie, ze w upal ani drgnela:/ na 100 nieodpalen, moze raz nie odpalila na cieplym silniku oraz z 90 razy o 6 tej rano i nocami.raz odpala przez tydzien, a potem znow dwa tygodnie nie odpala.no i jezdze tak od mechanika do mechanika i kazdy sciaga kupe kasy i mowi co innego. ostatni sugeruje, ze jest to wina aparatu zaplonowego. na nowy mnie nie stac, wiec kupilam uzywany z allegro.tydzien pochodzila idealnie, potem problem wrocil. mam teraz wlozony w aparacie zaplonowym nowy palec rozdzielacza, ale nie rozwiazalo to tej przypadlosci.dwa tygodnie nie moglam toyoty odpalic, co bardzo mnie denerwuje:/ musze wstawac wczesniej do pracy. W zasadzie zerkajac przez okno na pogode, moge stwierdzic czy odpali czy nie... chociaz ostatnio pomimo upalow nie odpalala.
czy mogliby Panstwo cos doradzic? nie wiem juz gdzie szukac rady, a nie chce pozbywac sie samochodu, a jedynie przyczyny jego nieodpalania. Przy zakupie powiedziano mi, ze corrolle, cariny i rav 4ry sa najbardziej niezawodnymi samochodami na swiecie, a tu taki problem z odpalaniem. aha, rozrusznik zawsze "kreci", jak nie odpala to w tym momencie nie przekazuje iskry z aparatu zaplonowego na swiece (wujek sprawdzal), toya jest na gazie, zrobilam z 30 tys km bez problemow, teraz ma okolo 190tys., a 2 miesiace temu byly dodatkowo regulowane zawory.
za tydzien bede miala 3 tygodnie urlopu i w tym czasie chcialabym=musze naprawic samochod. czy moga mi Panstwo od czego powinnam zaczac by mi sie to udalo? gdzie i do kogo powinnam sie udac, by ktos w koncu z sukcesem naprawil moj samochod. z gory dziekuje za odpowiedzi i rady, z ktorych zapewne skorzystam, oraz ze szczegolami opisze na forum, tak aby w przyszlosci byc moze taki problem pozostawic rozwiazany.
PS: przeszukalam forum, ale znalazlam problem z nieodpalaniem tylko na cieplym silniku.
[ wiadomość edytowana przez: anetta dnia 2007-08-23 21:44:44 ]
[ wiadomość edytowana przez: anetta dnia 2007-08-23 21:49:20 ]