Piszczy ABS co to??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam takie pytanie mam toyote carine e 2.0 td przy uruchamianiu silnika jak jest zimny po ruszeniu cos piszczy przez 2 sek. jakby pasek klinowy ale to nie pasek jak bylo -20 C . taki sam pisk pojawil sie podczas hamowania jak zaczol dzialac ABS co to moze byc mial juz ktos cos takiego? na wiosne mysle wymienic plyn ham. zobacze co bedzie prosze o podpowiedzi

No to posluchaj jezeli pompa ABSu wydaje piski to trzeba silnik odkrecic i przesmarowac lozyska ,albo to olac,ale nie zwyklym smarem tylko syntetycznym na niskie temp lub olejem ,bo inaczej wogole nie pokreci jak napakujesz cos co zgestnieje.

Mozesz mi to bardziej wyklarowac? silnik ABS? nie slyszalem nic o takim czyms sterownik i pompa to wiem gdzie mam ten olej wlac?
pozdrawiam

Cytat:
2010-01-04 11:48:18, marbel pisze:
Mozesz mi to bardziej wyklarowac? silnik ABS? nie slyszalem nic o takim czyms sterownik i pompa to wiem gdzie mam ten olej wlac? pozdrawiam

Chodzi o silnik pompy ABSu i nie wlac,a przesmarowac lozyska,to taki drobny szczegol.

Aha teraz juz rozumie sorki za moja niewiedze mam prosbe bo mam ksiazke serwisowa do toyoty ale nie ma tam slowa o silniku pompy i powiem ze do konca to nie wiem gdzie sie znajduje podejrzewam ze ta pompa znajduje sie pod spodem calego abs-u ? a i jak to zrobic wec bardxzo prosze o jakies wskazowki cokolwiek

dora juz znalazlem silnik zwykly wyglada jak od wycieraczek z malucha kumam tylko jak sie do tego zabrac zeby nie zepsuc ?