MotoNews.pl
8 Wymiana płynu we wspomaganiu - MANUAL (241965/18) - PT

Wymiana płynu we wspomaganiu - MANUAL

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie,
Znalazłem fajnego manuala do wymiany płynu w układzie wspomagania, mam nadzieje że właściciel tego opracowania sie nie obrazi ale wielkie oklaski dla niego jak i za auto:

http://tlc80.com/?p=45

Własnie w sobote wymieniłem caly olej w układzie wg. w/w metody.
Mam nadzieje że komus się przyda.

Teraz w miejsce lekko zanieczyszczonego i ciemnawego 10 letniego płynu mam ładniutki czerwony ATF DEXTRON III:
akurat wlałem ten bo chciałem coś z najwyższej półki i o doskonałych parametrach (mazda toyota subaru):
http://www.amsoil.com/storefront/atf.aspx

płyn zaczoł przechodzić w całosci przez układ po ok. 700-800ml.
Ja stałem przy nadkolu prawa reka kręcąc kierownicą i spogladajac zaa maski na zbiorniczek kiedy dolac do niego płynu.

Powrót to cieńszy wężyk, ja nałożyłem na niego jakiś przezroczysty wąż a drugi koniec do butelki po coca coli która ładnie weszła w miejscu zbiorniczka do spryskiwaczy który trzeba oczywiście zdemontować.
Trzeba pomalutku krecic kierownicą jak poczujemy lekki opró cofnijmy pół obrotu i znowu w druga stronę, zeby oleju nie spienić i aby mógł wejść i wyjść z listwy.

Po wymianie bez rewelacji, poza tym że przy dobiciu kierownica do maksymalnego skrętu , do odbojnika nie slychac juz takiego charakterystycznego syczenia, jest o wiele cichsze, na zimnym silniku kierownica chodzi minimalnie lżej oraz co zauważyłem dopiero manewrując po parkingu galerii kaziemirz w Krakowie, kierowca odbija mi sama po wyjsciu z zakrętu a nie jak było do tej pory musiałem jej troszeczke pomagać, to dużo no i świadomość posiadania nowego porządnego płynu w układzie.

Nie wiem czemu toyota nie objeła tej czynności w harmonogramie przeglądowym.

pozdrawiam

Ale po co tyle cackania
Zrzucić wąż, wsadzić do butelki, odpalić silnik, jak zacznie pompa jęczeć to koła do oporu prawo-lewo dwa razy i zgasić.
Poskładać, zalać nowym, odpalić, pokręcić kilka razy do oporu prawo-lewo, uzupełnić i jechać. Układ pojęczy kilkanaście kilometrów aż się ładnie odpowietrzy i spokój wielki. Trochę powietrza we wspomaganiu tragedii nie czyni, a pompa spokojnie przeżyje bez płynu te kilkanaście sekund jęczenia. Resztki oleju wystarczająco ją smarują.
Pozdro.

Oleju w skrzyni biegow sie nie wymienia,plynu w ukladzie wspomagania sie tez nie wymienia.....
Przeplywomierzy powietrza sie nie czysci,a przepustnic to juz bron Boze, olej w silniku najlepiej co 30 tys przy zalozeniu ze jezdzimy tylko 100tys i zlomujemy

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Cytat:
2010-01-12 20:10:23, Perzan pisze:
Ale po co tyle cackania

No własnie bałem sie ze do tego trzeba dwojga a po odpaleniu silnika przepyw plynu jest taki duzy ze bym nie nadazył dolewac i krecic kierownicą, do tego praca na "sucho" jakos do mnie nie przemawiała ...

w sumie robota bardzo luzacka

pozdrówka