Spadek mocy po rozgrzaniu silnika 3.0 V6

« Poprzedni | Nastpny »
Sluchajcie mam taki oto problem, przez kilka minut po uruchomieniu zimnego auta silnik jest rakieta - ciagnie od samego dolu rewelacyjnie (wiadomo, ze nie piecuje zimnego, ale moc pod pedalem gazu po prostu poteeeznie czuc). Oczywiscie mam swiadomosc, ze silnik jest wtedy przelewany, ma wyprzedzony zaplon... Jednak po kilku minutach autko juz ma wyraznie mniej mocy, jest wrazenie jakby jechac z jakas przyczepa.

Wiemy, ze dopiero po rozgrzaniu zaczynaja pracowac lambdy, egr - i tutaj chce teraz szukac przyczyny...

Dla przekonania kilka dni temu przetestowalem max predkosc - auto ledwie osiagnelo na navi 225km/h, czyli na liczniku ok 235km/h (a kiedys bez problemu licznik byl zamykany - szacuje wiec, ze brakuje nawet 30-50 koni do tego wyniku).
Dodatkowo ze spostrzezen moge dodac, ze wydaje mi sie, iz spaliny maja bardziej nieprzyjemny (moze kwasnawy) zapach.
Problem nie pojawil sie z dnia na dzien, raczej postepuje z czasem...

co bylo robione, sprawdzone:
-nowe swiece, przewody, cewka
-izolacja dolotu, odlaczone podgrzewanie przepustnicy (teraz gorny kolektor jest wrecz chlodny, silnik dostaje ziiimne powietrze)
-systematycznie podpinany opelscanner, brak bledow, po zresetowaniu map autko jest zywsze przez jakis czas, dopoki nie uloza sie nowe mapki (choc mapki wedlug OS sie nie rozjezdzaja)
-katalizatory zastapione tlumikami przelotowymi, odlaczone dodatkowe powietrze
-sprawdzony rozrzad
-lambdy wydaja sie pracowac prawidlowo wedlug opelscannera
-brak problemow z plynem chlodzacym
-sprawdzone sprezanie - srednio wszedzie ok 16-17 bar (splanowane po bandzie glowice)
-autko nigdy nie kopci - ani na zimnym, ani na goracym motorze

W dalszej kolejnosci mam zamiar zaslepic egr i podmienic lub na poczatek odlaczyc lambdy.

Jutro znowu wchodze do garazu, takze bede wdzieczny za wszelkie sugestie, co jeszcze przy okazji sprawdzic...

bana, ale adowanie sprawd i akku.

edit: no i looknij czy heble po rozgrzaniu nie blokuj

[ wiadomo edytowana przez: 7gsi dnia 2010-03-08 13:34:27 ]

Cytat:
2010-03-08 13:31:27, 7gsi pisze:
bana, ale adowanie sprawd i akku. edit: no i looknij czy heble po rozgrzaniu nie blokuj [ wiadomo edytowana przez: 7gsi dnia 2010-03-08 13:34:27 ]

aku tez nowy - bosch S5 74Ah, ladowanie pod 14V

co do hamulcow - lol - nawet nie zdaze dobrze zahamowac, poza tym to jest rowniez odczuwalne w ten sposob, ze silnik gorzej sie wkreca w obroty...

Czujnik temperatur silnika (nie ten na desk).

Cytat:
2010-03-08 20:19:04, PiotrS pisze:
Czujnik temperatur silnika (nie ten na desk).

monitorowany opelscannerem od momentu jeszcze przed opaleniem zimnego auta, do rozgrzania do temp roboczej pomiary prawidlowe w pelnym przedziale, bez zadnego zachwiania...

..Musisz pomiga 126p przez miesic, potem znw powrt do omegi i bdziesz wniebowzity

Cytat:
2010-03-10 11:19:43, AndrzejMT pisze:
..Musisz pomiga 126p przez miesic, potem znw powrt do omegi i bdziesz wniebowzity

przysiegam, juz mi ktos dzis proponowal przesiadke na 126p

a w temacie - dzis jak sie wyrobie po pracy, to odlacze lambdy i skasuje mapki, zobacze co bolid na to...

Cytat:
2010-03-10 10:00:46, Execus pisze:
monitorowany opelscannerem od momentu jeszcze przed opaleniem zimnego auta, do rozgrzania do temp roboczej pomiary prawidlowe w pelnym przedziale, bez zadnego zachwiania...

Odepnij go i sprawd czy czujesz rznic.

senatora podpytaj on jest lepszy od opelscanera.reszta chopakw z koszalina te ma tgie baniaki. i do wiedzy i do gorzay.

Cytat:
2010-03-10 20:32:03, PiotrS pisze:
Odepnij go i sprawd czy czujesz rznic.

oki, sprbuj...

w sumie jest jeszcze co, co z pocztku pomijaem, uwaaem za nieistotne w sprawie - prawa gowica do gono pracuje, czasem sycha stukanie jakiego popychacza, ale czy moe to mie zwizek z tak odczuwalnym spadkiem mocy?
Chyba dobior si mimo wszystko do popychaczy, sprawdz jeszcze przed tym cinienie oleju (cho kontrolka ganie od razu po odpaleniu, niezalenie, czy motor zimny, czy rozgrzany).

Lambdy ju wymieniem na nowe, zresetowaem mapy, po resecie autko jest nieco ywsze, ale z czasem powraca do swojego 'przymulonego' stanu...

cinienie paliwa?

wzrost zuycia oleju?

wzrost zuycia paliwa?

...jak trzyma cinienie sprania to i tak wyglda mi to na jakiego elektrycznego chochlika / osprzt... fajna zagadka

Podepnij si pod jaki profi sprzt, bo tym opelscanerem to bez urazy, ale niewiele zdziaasz w tym przypadku.

Cytat:
zresetowaem mapy, po resecie autko jest nieco ywsze, ale z czasem powraca do swojego 'przymulonego' stanu...

Czy auto zamula si jak jedzisz tylko na benzynie? Bo jeli nie, to wiadczyoby o le wystrojonym podtlenku propanu.

no nieee... to on ma gasss ?!

Cytat:
2010-03-15 10:18:18, Busta pisze:
Podepnij si pod jaki profi sprzt, bo tym opelscanerem to bez urazy, ale niewiele zdziaasz w tym przypadku.

Bez urazy nie masz pojecia o tym co mowisz albo nigdy nie miaes w reku techa serwis bo OS to jest wasnie kopia tech serwisowego.
A jak sie umie czytac to OS jest jednym z najlepszych fejsw do Opla. Ma takie opcje ze nawet tech serwisowy nie posiada.
Przykadw nie bede pisa bo jest tutaj kilka osb ktore korzystaja z tego bardzo mocno i wiedza jakie sa zalety.
Bo niektrym to trzeba napisac jak krowie na rowie co maj zrobic krok po kroku zeby cos naprawic.

[ wiadomo edytowana przez: homer171 dnia 2010-03-16 21:56:57 ]

Rzeczywiscie z przepywkami jest rznie. Widac jej napiecie i przepyw powietrza tyle to mozna zobaczyc plus zwarcie juz brak napiecia. Mialem taki przypadek ze auto na uszkodzonej przepywce chodzio tragicznie ale nigdy nie podejrzewa bym ze to wasnie bya przepywka. Bo wygladao to na uszkodzona przepustnice lub jakis problem z zaponem ale na kocu okazao sie ze to przepywomierz.

Cytat:
2010-03-14 23:56:28, 7gsi pisze:
cinienie paliwa? wzrost zuycia oleju? wzrost zuycia paliwa? ...jak trzyma cinienie sprania to i tak wyglda mi to na jakiego elektrycznego chochlika / osprzt... fajna zagadka

Cinienie paliwa zdecydowanie jest i trzyma, wczoraj si o tym przekonaem

Zuycie oleju - jakie drobne iloci ubywaj przez rozszczelnion pokryw i misk, ale zapachu spalonego oleju z wydechu nie uwiadczysz...

Przepywka podmieniona - bez zmian

Dugo jedziem po zresetowaniu map tylko na benzynie, niestety tez co przymula...
Ale obecnie nawet na gazie wedug OS mapki si nie rozjedaj... to nie wina podtlenku...

Zrzuciem wczoraj rozrzd (by ustawiony idealnie), zrzuciem waki gowicy, ktra rzzia i teraz tak: jak stukam palcem w popychacze (bdce jeszcze w gowicy), to wikszo zachowuje si kompletnie gucho, tzn zero 'oddwiku', natomiast 4 zdaje si ewidentnie stukaj - po przeoeniu w inne gniazdo nadal stukaj, wic zakadam, e to te kwalifikuj si do wymiany.

Oczywicie nie rozwie to problemu zamulenia, ale silniczek znw zacznie cicho pracowa...

Zalepi przy okazji EGR - jestem ju zdesperowany i szukam przyczyny wszdzie

Silnik gdy jest zimny jakby lej oddycha, jest wraenie, jakby bez wysiku si wkrca i przyspiesza.

Suchajcie, na kolektor sscy od strony podszybia wchodz te cztery wyki, czy jest znaczenie, ktry z tych cieszych wewntrznych w ktre miejsce zostanie wpity?

Tak mi si co kojarzy (cho mog si myli), e kieedy dawno dawno temu, gdy wszystko jeszcze chodzio lux, po zamianie miejscami tych dwch wykw silnik na jaowym zaczyna si telepa...

Cytat:
2010-03-20 09:12:42, Execus pisze:Suchajcie, na kolektor sscy od strony podszybia wchodz te cztery wyki, czy jest znaczenie, ktry z tych cieszych wewntrznych w ktre miejsce zostanie wpity?

..Tak..

sluchaj ja mialem coprawda w C30NE tak jak ty opisujesz wrazenie jakbym ciagnol TIRa za soba Winny sie okazal przypalony i dotykajacy do silnika ekran kabla od czujnika polozenia walu.O dziwo to jest podlaczone do masy a moze poprostu brak ekranu ale po zaizolowaniu tego ewidentnie zniknol problem

Cytat:
2010-03-20 21:53:50, SENATOR pisze:
sluchaj ja mialem coprawda w C30NE tak jak ty opisujesz wrazenie jakbym ciagnol TIRa za soba Winny sie okazal przypalony i dotykajacy do silnika ekran kabla od czujnika polozenia walu.O dziwo to jest podlaczone do masy a moze poprostu brak ekranu ale po zaizolowaniu tego ewidentnie zniknol problem

podmienialem ten czujnik na nowy oryginal boscha - jedna z pierwszych rzeczy, ktore zrobilem...

« Poprzedni | Nastpny »