MotoNews.pl

Carina E 1997r 1,6 16V za małe obroty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam posiadam powyższą Toyote Carine E z 1997 z przełożonym silnikiem takiego samego modelu czyli 4AFE
Jedynym mankamentem jest to ze silnik nie osiąga wyższych obrotów niż 5.5tys. a do tego zamiast przy tej ilosci obrotów wyć nie ustannie on przerywa spada na 5tys i znowu na 5.5tys.
Obecnie jezdze na wypiętej sondzie lambda i czy to moze mieć wpływ nie wiem jak było zanim sonda jeszcze działała.
Acha i co wazne silnik mam z Cariny bez funkcji Leanburn za to komputer w obecnym aucie jest z ta funkcją.
Do obrotów 5.5 tys autko dobrze sie zbiera i jeżdzi, nie przerywa i ładnie odpala. Przy zmianie silnika przełożony został czujnik położenia wału gdyż w jednym z silników odczyt czujnika był z koła pasowego rozrządu a w drugim silniku był odczyt chyba przy kopułce zapłonowej.
Proszę o pomoc oraz cenne rady. Pozdrawiam

Noo to mamy tutaj niezly burdel
Niema funkcji lean burn.
Jest silnik zwykly i silnik na uboga mieszanke tzw Lean burn.
Samochody wygladaja podobnie ale roznia sie wszystkim silnikami wiazkami komputerami.
Najprosciej jest zamontowac tam taki silnik jaki powinien byc.
Chyba ze masz tez pozostale wiazki; komory silnikowej ,wiazki pod kokpitem i komputery z samochodu z ktorego masz ten silnik,to wtedy trzeba przelozyc reszte i bedzie ok.
To co masz w tej chwili, nigdy nie bedzie dzialac poprawnie,sam fakt ze wogole dziala to tylko przez przypadek.

mam komputer i wiązki ale od anglika, zmieniana tez była z anglika listwa wtryskowa, ale został komputer z wersji lean burn wiec z tym napewno nie jest ok. Spec elektryk mówił ze mozna wgrac w tego kompa soft z normalnej wersji ale czy to cos da?.
A jak myslisz z ta sonda lambda co moze byc , bo tak samo w Lean burn sonda była orginalnie pod silnikiem a tym angliku była w kolektorze wydechowym.
I wiem ze silnik bez sondy przełącza sie w tryb awaryjny i czy z tego powodu nie ma tez jakis komplikacji.
Zastanawia mnie fakt czemu Toyota nie pali wiecej na odpietej sondzie w miescie wychodzi 9 litrów a w trasie 6.

Cytat:
2010-10-10 13:33:11, maradona1997 pisze:
mam komputer i wiązki ale od anglika, zmieniana tez była z anglika listwa wtryskowa, ale został komputer z wersji lean burn wiec z tym napewno nie jest ok. Spec elektryk mówił ze mozna wgrac w tego kompa soft z normalnej wersji ale czy to cos da?. A jak myslisz z ta sonda lambda co moze byc , bo tak samo w Lean burn sonda była orginalnie pod silnikiem a tym angliku była w kolektorze wydechowym. I wiem ze silnik bez sondy przełącza sie w tryb awaryjny i czy z tego powodu nie ma tez jakis komplikacji. Zastanawia mnie fakt czemu Toyota nie pali wiecej na odpietej sondzie w miescie wychodzi 9 litrów a w trasie 6.

Na odpietej sondzie silnik pracuje na usrednionych wartosciach,to dlaczego mialby palic wiecej?
Mistrzu masz kogiel mogiel pod maska ...nie mozna sobie zakladac co sie komu podoba bo nie bedzie dzialac prawidlowo.
Ten spec od wgrywania to juz wogole niema pojecia o czym mowi.
Tez moge wgrac np program z Avensisa do Corolli...bedzie dzialac??? nie,a dlaczego?? Bo program to rozkazy a komputer to wykonawca.
Wezmiesz Wita Stwosza ,kazesz mu mowic do hydraulika jak ma drewno ciosac ,to ci conajwyzej deska sedesowa wyjdzie,a nie oltaz.

Cytat:
2010-10-12 01:09:50, Bigelektron pisze:
Na odpietej sondzie silnik pracuje na usrednionych wartosciach,to dlaczego mialby palic wiecej? Mistrzu masz kogiel mogiel pod maska ...nie mozna sobie zakladac co sie komu podoba bo nie bedzie dzialac prawidlowo. Ten spec od wgrywania to juz wogole niema pojecia o czym mowi. Tez moge wgrac np program z Avensisa do Corolli...bedzie dzialac??? nie,a dlaczego?? Bo program to rozkazy a komputer to wykonawca. Wezmiesz Wita Stwosza ,kazesz mu mowic do hydraulika jak ma drewno ciosac ,to ci conajwyzej deska sedesowa wyjdzie,a nie oltaz.

No dobra mam większość częsci z elektryki i elektroniki tego silnika co przedewszystkim powinienem przełożyć, bo przecież silnik to w 80% chyba część mechaniczna identyczna do Leanburn.
Powinienem na początek zmienić kompa?

No to jak nikt mi nie pomoże co dalej robić? Tak jak mówiłem mam chyba wszystkie częsci od osprzętu silnika tylko nie wiem od czego zacząć aby to poprawić, dodam że podpiołem spowrotem sonde narazie nie szarpie samochodem i odziwo teraz dochodzi do 6tys obrotów więc to troche pomoglo. Co dalej?