MotoNews.pl

łada samara?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
chciałem się dowiedzieć co może być przyczyną dużej ilości białego dymu z rury wydechowej przy ładzie w zimę, czy to zależy od gaźnika? i jak temu można zaradzić i jak zmniejszyć zużycie paliwa, bo moja łada pali mi trochę za dużo jak na ten silnik (1.3) jest to 9 litrów etylinki
Pozdrawiam

Pytanie czy ten biały dym to przypadkiem nie para wodna jak silnik jest zimny.Sprawdź czy jak silnik jest już gorący to czy białego dymu czasem nie ma. Występuje to zjawisko tylko zimą lub jesienią. Latem tego nie widać. Ubywa Ci płynu chłodzącego? Powąchaj spaliny. Jeżeli płyn chłodzący przedostaje się przez uszczelkę głowicy to spaliny mogą pachnieć inaczej. Jeśli chodzi o spalanie to 9 l zimą przy krótkich przebiegach po mieście może być całkiem normalnym spalaniem. Mam silnik 1500 i latem po trasie pali 6 - 6,5 l przy prędkościach do 90 natomiast zimą po mieście pali 10l bo pokonuję krótkie trasy. Jak silnik się rozgrzeje to właśnie dojeżdżam i go wyłączam.Dobrze skorzystać z analizatora spalin i sprawdzenie ustawienie zapłonu.Silnik 1300 ma wyprzedzenie zapłonu o 1 a 1500 o 4 stopnie. To też warto sprawdzić.