MotoNews.pl

Opony at ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ponoć nie ma głupich pytań

Ze względu na to iż opony zimowe zaczynają przypominać zabawki do jazdy po lekko mokrym asfalcie i do jazdy w naszych warunkach niespecjalnie się nadają to pytanie,
Czy takie opony

lub coś stąd oponki

Mogę założyć do normalnego auta (sedan Leganza np.)

profil jest wyższy 195/80/15 zamiast standardowych 205/60/15.

Gdybyś miał Leganzę 4x4 to może miałoby to sens (pomijam problem dobrania rozmiaru - wspomniane 195/80/15 jest o 5cm wyższe niż 205/60/15).

Przy FWD takie opony na tylnej osi tylko pogorszą stabilność w zakrętach, a w głębokim śniegu nic nie pomogą przez brak napędu.

Cytat:
2010-12-29 09:31:56, Wiktorzi pisze:
Czy takie opony Mogę założyć do normalnego auta (sedan Leganza np.)

a możesz, nikt Ci nie zabroni

mam AT w jeepie, w sniegu czy lodzie robią słabo, to są uniwersalne gumy czyli nie są typowe zimowe.
zwykłe dobre zimówki w focusie biją te ateki przyczepnością/ trakcją na głowę, naprawdę.

Proponuję Maxxis Zilla (numer 57) założyć. Do traktora jak znalazł. Albo może o łańcuchach pomyślisz jak się śniegu boisz, a na mokre to porządne zimówki osobowe. U nas tej zimy tyle, że nie ma co kombinować.

siódemka dobrze gada, atki na zime do dupy. we frotce z napędem na tył nie da się jechać. tylko załączenie przodu daje radę, ale z kolei nie da sie zatrzymac . z kolei płaszczak na fuldzie kristall montero nie pozwolił zakopac sie nigdzie a i śmiganie idzie mu nieźle