Przeróbka aparatu Poloneza na aparat do głowiczki DOHC.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Chciałbym do swojego DOHC wstawić aparat montowany w głowiczce, mam już odpowiednią głowiczkę z otworem na aparat oraz wałek rozrządu z napędem. Chciałbym zamontować zapłon z modułem zapłonowym więc całość chciałbym oprzeć na aparacie z Poloneza, chyba że można zaadaptować ze 132 lub Argenty z elektronicznym zapłonem. Co jest potrzebne żeby przerobić w/w aparaty na aparat montowany w głowiczce ? Co dokładnie trzeba zrobić żeby wszystko było sprawne ?
Pozdrawiam.

Cytat:
2011-10-15 18:22:46, bing17 pisze:
Witam. Chciałbym do swojego DOHC wstawić aparat montowany w głowiczce, mam już odpowiednią głowiczkę z otworem na aparat oraz wałek rozrządu z napędem. Chciałbym zamontować zapłon z modułem zapłonowym więc całość chciałbym oprzeć na aparacie z Poloneza, chyba że można zaadaptować ze 132 lub Argenty z elektronicznym zapłonem. Co jest potrzebne żeby przerobić w/w aparaty na aparat montowany w głowiczce ? Co dokładnie trzeba zrobić żeby wszystko było sprawne ? Pozdrawiam.

aparat z bloku (dohc) dośc łatwo przerobić na montowany na wałku wydechowym , potrzebne będą dwie cienkościenne tulejki :
oś aparatu ma odrobine mniejsza śr niż otwór w napędzie (czy też oś rozdzielacza) , oraz gniazdo w głowiczce ma odrobine większa śr. niż aparat

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Zębatka jest taka sama ?

[ wiadomość edytowana przez: bing17 dnia 2011-10-15 21:23:16 ]

zębatke przekładasz z digiplexa byle jakiego . Ja tak miałem , mar125 też tak ma. działa , no przynajmniej u mnie działało

Cytat:
2011-10-15 21:25:33, Blady pisze:
zębatke przekładasz z digiplexa byle jakiego . Ja tak miałem , mar125 też tak ma. działa , no przynajmniej u mnie działało

miałem , na stykowym i działało bez zastrzeżeń
teraz wrócił rozdzielacz

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

A zębatka może być wzięta z rozdzielacza z Argenty ? Powiedźcie jeszcze jak wygląda sprawa z dostosowaniem aparatu z Poloneza do głowiczki DOHC, tak samo jak z tym z DOHC ?