MotoNews.pl

Sieć domowa / biuro

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam taki kłopot,nabyłem laptopa (w końcu) w krórym jest wifi.
Kłopot polega na tym,że 1 router i 1 swith są już podłączone do sieci (obrazek).
W biurze szefa za bardzo nie mogę grzebać.
Dlatego się pytam,czy u mnie w pokoju mogę sobie zainstalować drugi router z wifi ?
Albo coś innego z wifi ? żebym nie musiał targać kabli po pokoju ?

pzdr.Marek

Jasne jak masz w pokoju kabel stawiasz router wi fi do niego podłączysz po kablu kompa stacjonarnego a przez wi fi laptopa i będzie latałi i nikt nie będzie nic wiedział

Acha jeśli przydzielane są IP po adresie MAC kary kompa to musisz sklonować jej numer (kompa stacjonarnego) na router wi fi i będzie latało

Weź pod uwagę też to że jak zastosujesz wifi w sieci firmowej to będzie to najsłabszy punkt tej sieci. Może robiona była po kablu po to żeby była bezpieczniejsza i dostęp do niej dla ludzi z zewnątrz był trudniejszy. U nas jakby ktoś zakombinował i w sieć firmową wpiął router wifi to

W miarę porządny ruter np. Linksys, mocne hasło administratora, ograniczenie dostępu administratora tylko do LAN, zabezpieczenia wifi WPA2 z mocnym hasłem. Mocne hasło to np. IKGcd78777(&^%$%^uyebvYFVv514Hvex No i w poważnej firmie nie robi się takich rzeczy żeby nikt nie wiedział

przy podobnym problemie kupiłem przejściówkę, targnąłem kabelek i jest git.

Cytat:
2011-01-04 18:44:32, michals24 pisze:
Weź pod uwagę też to że jak zastosujesz wifi w sieci firmowej to będzie to najsłabszy punkt tej sieci. Może robiona była po kablu po to żeby była bezpieczniejsza i dostęp do niej dla ludzi z zewnątrz był trudniejszy. U nas jakby ktoś zakombinował i w sieć firmową wpiął router wifi to

z tym nie ma problemu

Cytat:
2011-01-04 19:16:37, Stahu pisze:
W miarę porządny ruter np. Linksys, mocne hasło administratora, ograniczenie dostępu administratora tylko do LAN, zabezpieczenia wifi WPA2 z mocnym hasłem. Mocne hasło to np. IKGcd78777(&^%$%^uyebvYFVv514Hvex No i w poważnej firmie nie robi się takich rzeczy żeby nikt nie wiedział

ale ja robie w niepoważnej firmie
właśnie chciałem kupić Linksys-a,mam w domu i jest git
hasło mam takie,jakie wypluł router

Cytat:
2011-01-04 20:14:51, 7gsi pisze:
przy podobnym problemie kupiłem przejściówkę, targnąłem kabelek i jest git.

no właśnie nie chcę targać żadnych kabli,nawet w tych listwach na panelach nie ma już miejsca.

czy ktoś też nie może zasnąć ? 03:33

pzdr.Marek

Cytat:
2011-01-05 03:33:40, MarekV6 pisze:
czy ktoś też nie może zasnąć ? 03:33 pzdr.Marek

nie, ale niektórzy już dawno wstali: 6.40

W domu mam taki model: Linksys WRT54GC
Kupić taki sam czy jakiś inny lepszy/tańszy ?

jak najtańszy, do takiej odległości o jak najmniejszej mocy żeby sąsiedzi nie podsłuchali.
Tak jak testowalśmy u siebie w firmie modemy i nagle widzę obcą sieć na pełnej mocy, wszedłem - jest internet.
Za chwilę z kolegą weszliśmy do menu routera - bo hasełka nie zmieniono. 3 x ostrzegałem firmę żeby coś zrobili bo ktoś im naściąga gołych dzieci i pójdą siedzieć - zlew totalny.
Ale to tak na marginesie - do twojej sytuacji jak najtańszy - najlepiej firmową używkę sobie załatw ze sklepów poleasingowych.

W takiej konfiguracji proponuje podpiąć switch a dopiero potem acces point. Jeżeli sieć firmowa działa w jakiejś domenie to na komputerze biurowym się nie zalogujesz po przez dodatkowy router, a aby udostępnić tą samą pulę adresową do wszystkich komputerów to tylko przez switch. Druga sprawa to proxy jeśli firma ma własny serwer do musisz mieć dostęp inaczej z dodatkowo podłączonego kompa nie będzie dostępny internet to dodatkowe zabespieczenie.

Cytat:
2011-01-05 19:38:29, zibik3 pisze:
W takiej konfiguracji proponuje podpiąć switch a dopiero potem acces point. Jeżeli sieć firmowa działa w jakiejś domenie to na komputerze biurowym się nie zalogujesz po przez dodatkowy router, a aby udostępnić tą samą pulę adresową do wszystkich komputerów to tylko przez switch. Druga sprawa to proxy jeśli firma ma własny serwer do musisz mieć dostęp inaczej z dodatkowo podłączonego kompa nie będzie dostępny internet to dodatkowe zabespieczenie.

nie ma żadnego dodatkowego serwera,
to jest tak jak w domu :
zamawiasz internet,dostejesz t-dsl (deutsche telekom),komputer,router,swith i 6 komputerów podłączonych

Wiktorzi, miałem podobną akcję, sieć niezabezpieczona, kompy udostępniające dyski z prawami zapisu i drukarki. dostęp do dokumentów przetargowych itd. zassałem sterowniki, zainstalowałem sobie drukarkę, wydrukowałem dobrą radę, zostawiłem na pulpicie plik z opisem dokładniejszym - po miesiącu sieć zrobiła się zabezpieczona

może być taki Linksys WRTU54G-TM
czy ten WRT54GH

Ten pierwszy ma instrukcje po polsku duży + ,bo nie bardzo się znam na tym.

Już miałem dzisiaj jechać kupić taki :
Linksys WAG120N ale nie wiem co z tym "Annex A" i Annex B"
Z czym to się je ? Im wiecej o tym czytam,tym mniej wiem !
Wiem tylko tyle,że tam u helmutów mam T-DSL ale jaki annex ?

Cytat:
Z czym to się je ? Im wiecej o tym czytam,tym mniej wiem !

To po jaki gwizdek czytasz

A swoją drogą to coś przekombinowałeś, piszeż że chcesz wpiąć się routerem do zwykłej sieci LAN, a tu kupujesz router+dsl do wpięcia bezpośredniego do dostawcy.
Z tego co się dokopałem to niemiaszki mają Annex-B bo dsl jest na linii cyfrowej (ISDN) a u nas dsl ma mieć annex-A (analog).
Ale ty miałeś kupić zwykły router bez DSL, taki najtańszy do wpięcia w lan.
Chyba, że Ci się plany zmieniły.

Nie zmieniły się ,tylko taki wrt54gc trudno dostać w sklepie z gwarancją.
Na allegro są używki ale bez gwary.
A ten WRT54GH (niby następca WRT54GC) może być ?
Bo nawet kosztuje połowe tego WAG120N,szkoda tylko,że nie ma N bezprzewodowo.
Sugerowałem się tymi testami

[ wiadomość edytowana przez: MarekV6 dnia 2011-01-17 20:47:19 ]

Ale Marek, odpowiedz konkretnie
1. wpinasz się w LAN, który jest za modemem dostępowym rozprowadzony po biurach (tak jak na obrazku)
2. czy wpinasz się bezpośrednio do dostawcy w linię dostępową ?

Jeżeli 1 to nie potrzebujesz routera + adsl tylko sam router który jest o połowę tańszy.
A te routery + adsl są głównie nastawione na źródło główne ADSL a nie LAN jak mam być u Ciebie.
Kup router bez ADSL

W MediaExpercie są TPLinki 150 lub 300Mb.
Ja kupowałem 300, bo ma większy zasięg.
Dokładniej to taki model: TP-Link TL-WR940N
Cena 150 PLN'ów

[ wiadomość edytowana przez: Szcurek dnia 2011-01-18 11:47:52 ]

Cytat:
2011-01-18 08:14:00, Wiktorzi pisze:
Ale Marek, odpowiedz konkretnie 1. wpinasz się w LAN, który jest za modemem dostępowym rozprowadzony po biurach (tak jak na obrazku) 2. czy wpinasz się bezpośrednio do dostawcy w linię dostępową ?

punkt 1

Cytat:
2011-01-18 08:14:00, Wiktorzi pisze:
Jeżeli 1 to nie potrzebujesz routera + adsl tylko sam router który jest o połowę tańszy. A te routery + adsl są głównie nastawione na źródło główne ADSL a nie LAN jak mam być u Ciebie. Kup router bez ADSL

tak zrobię

Cytat:
2011-01-18 11:22:11, Szcurek pisze:
W MediaExpercie są TPLinki 150 lub 300Mb. Ja kupowałem 300, bo ma większy zasięg. Dokładniej to taki model: TP-Link TL-WR940N Cena 150 PLN'ów [ wiadomość edytowana przez: Szcurek dnia 2011-01-18 11:47:52 ]

dzięki za info

pzdr.Marek