Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2011-01-04 16:37:20 Witam
Mam taki kłopot,nabyłem laptopa (w końcu) w krórym jest wifi. Kłopot polega na tym,że 1 router i 1 swith są już podłączone do sieci (obrazek). W biurze szefa za bardzo nie mogę grzebać. Dlatego się pytam,czy u mnie w pokoju mogę sobie zainstalować drugi router z wifi ? Albo coś innego z wifi ? żebym nie musiał targać kabli po pokoju ? pzdr.Marek ![]() |
![]() macior13 LOB SYMPATYK Opel Omega Wrocław | 2011-01-04 16:57:52 Jasne jak masz w pokoju kabel stawiasz router wi fi do niego podłączysz po kablu kompa stacjonarnego a przez wi fi laptopa i będzie latałi i nikt nie będzie nic wiedział ![]() |
![]() macior13 LOB SYMPATYK Opel Omega Wrocław | 2011-01-04 17:00:08 Acha jeśli przydzielane są IP po adresie MAC kary kompa to musisz sklonować jej numer (kompa stacjonarnego) na router wi fi i będzie latało |
![]() michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2011-01-04 18:44:32 Weź pod uwagę też to że jak zastosujesz wifi w sieci firmowej to będzie to najsłabszy punkt tej sieci. Może robiona była po kablu po to żeby była bezpieczniejsza i dostęp do niej dla ludzi z zewnątrz był trudniejszy. U nas jakby ktoś zakombinował i w sieć firmową wpiął router wifi to ![]() |
![]() Stahu LOB WETERAN MV6 wieś z tramwajami | 2011-01-04 19:16:37 W miarę porządny ruter np. Linksys, mocne hasło administratora, ograniczenie dostępu administratora tylko do LAN, zabezpieczenia wifi WPA2 z mocnym hasłem. Mocne hasło to np. IKGcd78777(&^%$%^uyebvYFVv514Hvex ![]() ![]() |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2011-01-04 20:14:51 przy podobnym problemie kupiłem przejściówkę, targnąłem kabelek i jest git. |
![]() MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2011-01-05 03:33:40
z tym nie ma problemu
ale ja robie w niepoważnej firmie ![]() właśnie chciałem kupić Linksys-a,mam w domu i jest git hasło mam takie,jakie wypluł router
no właśnie nie chcę targać żadnych kabli,nawet w tych listwach na panelach nie ma już miejsca. czy ktoś też nie może zasnąć ? 03:33 pzdr.Marek |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2011-01-05 06:41:18
nie, ale niektórzy już dawno wstali: 6.40 ![]() |
![]() MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2011-01-05 18:05:21 W domu mam taki model: Linksys WRT54GC
Kupić taki sam czy jakiś inny lepszy/tańszy ? |
![]() Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2011-01-05 18:41:14 jak najtańszy, do takiej odległości o jak najmniejszej mocy żeby sąsiedzi nie podsłuchali.
Tak jak testowalśmy u siebie w firmie modemy i nagle widzę obcą sieć na pełnej mocy, wszedłem - jest internet. Za chwilę z kolegą weszliśmy do menu routera - bo hasełka nie zmieniono. 3 x ostrzegałem firmę żeby coś zrobili bo ktoś im naściąga gołych dzieci i pójdą siedzieć - zlew totalny. Ale to tak na marginesie - do twojej sytuacji jak najtańszy - najlepiej firmową używkę sobie załatw ze sklepów poleasingowych. |
![]() zibik3 LOB NET MEMBER Opel Omega B/sedan Szczecin | 2011-01-05 19:38:29 W takiej konfiguracji proponuje podpiąć switch a dopiero potem acces point. Jeżeli sieć firmowa działa w jakiejś domenie to na komputerze biurowym się nie zalogujesz po przez dodatkowy router, a aby udostępnić tą samą pulę adresową do wszystkich komputerów to tylko przez switch. Druga sprawa to proxy jeśli firma ma własny serwer do musisz mieć dostęp inaczej z dodatkowo podłączonego kompa nie będzie dostępny internet to dodatkowe zabespieczenie. |
![]() MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2011-01-05 21:02:01
nie ma żadnego dodatkowego serwera, to jest tak jak w domu : zamawiasz internet,dostejesz t-dsl (deutsche telekom),komputer,router,swith i 6 komputerów podłączonych |
![]() MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2011-01-09 16:59:08 może być taki Linksys WRTU54G-TM
czy ten WRT54GH Ten pierwszy ma instrukcje po polsku duży + ,bo nie bardzo się znam na tym. |
![]() MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2011-01-17 14:14:26 Już miałem dzisiaj jechać kupić taki :
Linksys WAG120N ale nie wiem co z tym "Annex A" i Annex B" Z czym to się je ? Im wiecej o tym czytam,tym mniej wiem ! Wiem tylko tyle,że tam u helmutów mam T-DSL ale jaki annex ? |
![]() Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2011-01-17 18:59:41
To po jaki gwizdek czytasz ![]() A swoją drogą to coś przekombinowałeś, piszeż że chcesz wpiąć się routerem do zwykłej sieci LAN, a tu kupujesz router+dsl do wpięcia bezpośredniego do dostawcy. Z tego co się dokopałem to niemiaszki mają Annex-B bo dsl jest na linii cyfrowej (ISDN) a u nas dsl ma mieć annex-A (analog). Ale ty miałeś kupić zwykły router bez DSL, taki najtańszy do wpięcia w lan. Chyba, że Ci się plany zmieniły. ![]() |
![]() MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2011-01-17 20:37:19 Nie zmieniły się ,tylko taki wrt54gc trudno dostać w sklepie z gwarancją.
Na allegro są używki ale bez gwary. A ten WRT54GH (niby następca WRT54GC) może być ? Bo nawet kosztuje połowe tego WAG120N,szkoda tylko,że nie ma N bezprzewodowo. Sugerowałem się tymi testami [ wiadomość edytowana przez: MarekV6 dnia 2011-01-17 20:47:19 ] |
![]() Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2011-01-18 08:14:00 Ale Marek, odpowiedz konkretnie
1. wpinasz się w LAN, który jest za modemem dostępowym rozprowadzony po biurach (tak jak na obrazku) 2. czy wpinasz się bezpośrednio do dostawcy w linię dostępową ? Jeżeli 1 to nie potrzebujesz routera + adsl tylko sam router który jest o połowę tańszy. A te routery + adsl są głównie nastawione na źródło główne ADSL a nie LAN jak mam być u Ciebie. Kup router bez ADSL |
![]() MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2011-01-18 13:52:07
punkt 1
tak zrobię
dzięki za info pzdr.Marek |