MotoNews.pl

Dolot do gaźnika Weber 34ADF

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pomodziłem troche mojego webera 34adf,którego mam w 2.0DOHC w borewiczu ale mam problem z doborem puszki filtra powietrza,na początku jeździłem z taką oto domową wydumką:

Niestety długo nie użytkowałem jej bo gaźnik postanowiłem wymontować i użytkowałem do dziś dnia gaźnik z ohv i puszką również z ohv.
Obecnie znowu montuję adf ale chcę zrobić jakiś dobry dolot,dorwałem w tym celu puszke filtra z fiata 132 dohc ale jest to puszka wysoka i nie mieści się pod maską,po oględzinach stwierdziłem,że nie opłaca mi się ucinać dna,następnie obrabiać i spawać.

Wpadłem na pomysł by wykorzystac jakiś dolot z nowszych samochodów gdzie jest poprostu nakładana guma na wtrysk i następnie jest skręcana obejmą.Mam dolot z przepływomierzem od Seata ibizy 1.2 lecz średnica jest za mała na adf,ford probe 2.2 ma idealny dolot ale pod gaźnik z OHV(kumpel ma taki dolot ze stożkiem w 125p kombi)
Może ktoś ma jakiś pomysł jaki dolot można wykorzystać?

Skoro pucha wystaje moze wystarczy wyjac podkładki spod gaznika ?

puszka jest o 3cm za wysoka,wyjęcie podkładki nic nie da a jedynie może wtedy tylko przysporzyć problemów bo cięgło przepustnicy zahaczać będzie o kolektor ssący.
Główkuje nad zrobieniem nowej puszki od podstaw tylko nie chcę tego wykonywać z metalu.

Wstaw jakas duza puszke filtra - z vw lub bmw - wiekszy filtr napewno mu nie zaszkodzi.

ja proponuje Kosa jeszcze wieksza, od Kamaza na rurze sie ja montuje, wprost idealna, tylko ktoredy pociagnac rury od dolotu do bagaznika?