Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() 34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2011-10-21 20:22:03 Kupiłem tu: http://www.czesci.ambit.pl/
stabilizator , sprzedający zapewniał, że każda część jest sprawdzana pod względem sprawności i braku wad. Stabilizator dotarł do mnie ale po rozpakowaniu okazało się, że jest po dzwonie i ma liczne odkształcenia od wymiarów właściwych (po prostu jest pokrzywiony). Wysłałem maila z fotkami, odesłałem do firmy na mój koszt, reklamacja została uwzględniona i przysłano mi kolejny - sprawny. Ale na moje pytanie czy zostaną mi zwrócone poniesione koszty w postaci wysyłki do nich uszkodzonego stabilizatora firma odpowiada, że nie. Mają takie prawo? Jest to zgodne z przepisami? Może jakieś linki do paragrafów? |
![]() Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2011-10-22 09:41:08 nie wiem jak z prawem, ale często firmy w regulaminach wewnętrznych piszą że koszt przesyłki przy reklamacji ponosi kupujący, czasem tylko wysyłają za darmo paczkę ale to chyba już zależy od dobroci firmy. |
![]() Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2011-10-22 19:03:25 Ustawa o sprzedaży konsumenckiej mniej więcej tak reguluje tę kwestię, że jeżeli była wada to sprzedający ponosi również koszty dostarczenia wadliwego towaru oraz koszty ewentualnego demontażu rzeczy wadliwej i montażu rzeczy pozbawionej wad.
Możesz śmiało dochodzić zwrotu kosztów dostarczenia rzeczy wadliwej. EDIT: Tego typu zapisami jak Try3ek wspomniał one firmy sobie mogą dupę wytrzeć po wykonaniu kupy - delikatnie mówiąc... i jeżeli zarządzasz zwrotu kasy za wysyłkę to mogą walić głową w ścianę ale zwrócić muszą. [ wiadomość edytowana przez: Furiosus dnia 2011-10-22 19:05:43 ] |