MotoNews.pl

Mam problem, turbina RAV4

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zauważyłem, że podczas przyspieszania dźwiękowi normalnej pracy silnika towarzyszy dodatkowy świst. Mechanik stwierdził, że wąż od intercoolera do turbiny jest dziurawy i trzeba go wymienić.
Mam pytanie: jak sprawdzić, czy przy okazji tej usterki nie doszło do jakiegoś uszkodzenia turbiny?
Nadmieniam, że auto oddałem do mechanika jak tylko usłyszałem ten dodatkowy dźwięk. Chciałbym tylko mieć pewność, że wystarczy wymiana węża. Jeżeli coś trzeba zrobić przy okazji, wolałbym to załatwić natychmiast.
Na marginesie dodam, że oryginalny wąż kosztuje w ASO 606 złotych. Osobiście uważam, że to bardzo wysoka cena.
Np. do VOLVO kosztuje 180 złotych.

Z ktorego roku masz tego Rava?
Jak waz jest dziurawy to pytanie dlaczego , bo raczej ciezko go uszkodzic chyba ze na skutek wypadku.
Po wymianie mozna dalej sprawdzac , ewentualnie mozna sprawdzic luz na wirniku turbiny , tylko trzeba miec pojecie jaki jest dopuszczalny.
No coz nowy to nowy ...jak ci zbyt drogo to Jasienica kurniki i na pewno grosze zaplacisz.

Cytat:
2011-10-20 13:08:46, Bigelektron pisze:
Z ktorego roku masz tego Rava? Jak waz jest dziurawy to pytanie dlaczego , bo raczej ciezko go uszkodzic chyba ze na skutek wypadku. Po wymianie mozna dalej sprawdzac , ewentualnie mozna sprawdzic luz na wirniku turbiny , tylko trzeba miec pojecie jaki jest dopuszczalny. No coz nowy to nowy ...jak ci zbyt drogo to Jasienica kurniki i na pewno grosze zaplacisz.

Witam, dziękuję za szybką odpowiedź, samochód jest z roczku 2006, silnik D-4D, bezwypadkowy. Gdzie można znaleźć fachowca, który ma pojęcie i sprawdzi turbinę (Bielsko, Katowice)?
BTW, kupiłem nowy wąż. "Nowy, to nowy"

[ wiadomość edytowana przez: rrandall dnia 2011-10-20 13:45:47 ]

No do przedmówcy możesz na priv uderzyć.

[ wiadomość edytowana przez: Egiptos dnia 2011-10-20 15:56:00 ]

nie da się wykluczyć uszkodzenia turbiny jeśli jest nieszczelność w układzie,najpierw trzeba usunąć wszystkie nieszczelności w układzie, do tego diagnostyka innych układów np.paliwowego,to wszystko wiąże się z sobą - dalsza diagnostyka wykaże.