MotoNews.pl

Rav4 - dziwne stuki w układzie kierowniczym

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Sprawa dotyczy Rav4 2,4 AT 2006r. z USA.
Podczas postoju na włączonym silniku gdy energicznie ruszam kierownica słychać stukanie w układzie kierowniczym.
Gdy silnik wyłącze stukania nie wyczuwam.
Czy to normalne (chyba raczej nie)??
Wydaje mi się że było tak odkąd sprowadziłem auto, czyli ok. 1,5 roku.
Czy ktoś może wie co to lub może miał podobny problem -będę wdzięczny za każdą rade.

Chciałbym odświeżyć temat.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem??

Cytat:
2011-04-01 10:58:04, jerrry pisze:
Chciałbym odświeżyć temat. Czy ktoś spotkał się z takim problemem??

W czasie jazdy, przy pokonywaniu zakrętów też słyszysz takie uderzenia, czy problem występuje tylko na postoju?
Sprawdź luzy na krzyżakach w kolumnie kierowniczej. Podnieś też samochód do góry i sprawdź czy nie ma luzów na drążkach kierowniczych od wewnętrznej strony, jak? Podnieś jedno przednie koło i poruszaj nim prawo lewo, jeżeli jest luz na pewno wyczujesz, najlepiej robić to nie zdejmując koła.

Witam,
Mam RAV4 diesel kupiony w polskim salonie i mam podobne odgłosy w układzie kierowniczym w czasie skręcania przy manewrowaniu RAV4 diesel kupiony w polskim salonie. Przy jeździe na wprost brak tych hałasów.
Objaw ten mam po raz drugi. Pierwszy był po dwóch latach jazdy. Samochód był wtedy na gwarancji i w serwisie powiedzieli ,że wyrobił się wielowypust na drążku pośrednim na kolumnie kierowniczej. Wymienili go i problem znikł. Jednak po około 2 latach czyli teraz, znów zaczęły się pojawiać te same stuki co wtedy. Nie chce mi się wierzyć ,że znowu się wyrobił ten drążek.
Czy ktoś jeszcze mał te same objawy i wie co naprawdę jest tego przyczyną?