jak mocno powinna chlodzic klima?
najlepiej jechac do serwisu (nie tylko aso) i po prostu sprawdzic to termometrem w odpowiednim miejscu i po odpowiednim czasie po wlaczeniu kilmy i przy odpowieniej temp. zewnetrznej (sa tabelki serwisowe).
Ja ostatnio taki przeglad robilem w norauto i to GRATIS. mierza cisnienie w ukladzie, sprawdzaja filtry, mierza temp itp. u mnie podobno wszystko ok, tylko musze odgrzybic
Jakie przyczyny, ze klima slabiej dziala?
1. za niskie cisnienie w ukladzie
2. zasyfiony wymiennik ciepla (dodatkowa chlodnica) - nawet nie wiecie jak bardzo moze spasc wydajnosc przy zapierniczonej (np. owadami) chlodnicy
3. zagrzybiony, i oolnie zasyfiony uklad, szczegolnie skraplacz.
pewnie sa jeszcze inne przyczyny
aha. I nie tylko w climtroniku klima powinna chodzic zima. w zwyklej rowniez zaleca sie ja wlaczyc raz na miesiac, chociazby na kilka minut. Powoduje to rozporowadzenie wraz z czynnikiem oleju, ktory zapobiegnie korozji, ktora to z kolei moze powodowac rozczelnienia a szczegolnie uszk. kompresora
Ja po prostu wlaczam climatronika (w poprzednim aucie manualna klime) aby szybko odparowac szyby. efekt murowany.
PS.
Jesli auto posiada czujnik, ktory nie wlaczy klima ponizej ilus tam stopni to najlepiej wjechac do jakiegokolwiek garazu - np. pod centrum handlowym

dziewczyne, zonke zostawic w aucie z wlaczona klima a my w tym czasie mozemy zrobic ODPOWIEDNIE zakupy
pozdrowionka