Wzmacniacz antenowy...

« Poprzedni | Nastpny »
Witam
mam problem z odbiorem radia, polecialem kabelkami wszystko jest ok, rdzen kabla antenowego ma przejscie do samego wzm. zasilanie tez dochodzi jednak po wypieciu wzm. radio gra tak samo

Ewidentnie ten koles nie dziala.
Czy ma ktos schemat takiego wzmacniacza? Oma B 94'
Podluzny, zanitowany, wejscie antenowe, jedna kostka zasilajaca gdzie pionowo jest podlaczony kabelek czerwony z bialym paskiem, a poziomo czarny. Do tego duza kostka z dwoma grubymi czarnymi kablami (antena do szyby).

pozdr

hej mam ten sam problem, i wogle nie wiem jak si do tego zabra, nie wiem co gdzie jest, radio odbiera mi tylko w okolicy wiey nadawczej. Gdzie mam szuka drugiego koca anteny z tyu? jak zdj t desk ktra jest jako pka, no igdzie mam szuka tego wzmacniacza? widziaem w baganiku luno wiszc wtyczk z takim kabelkiem i nie wiem gdzie szuka tego czego, widz tylko t wtyk a gniazdka nie, domylam si ze ona musi chyba siedzie wewntrz tej pki

jaki typ nadwozia? w combi antena sa te paski jednoczesnie rozgrzewajace tylna szybe.
pozdr

to sedan z 98 r., czyli co? jak grzeje tzn e dziaa?
pozdrowionka

w sedanie to nie wiem, ale gdzies w okolicy tylnej szyby, moze gdzies pod puk?

Nie grzanie szyby nie ma nic wspolnego.. tak na logike.. a praktycznie to moze i tak..

nowy uniwersalny wzmacniacz antenowy na allegro od 10z

hehe, uniwersalny.. do wszystkiego do niczego

dziekuje mialem przyjemnosc z takimi wynalazkami..
pozdr

TEORIA
Wzmacniacz antenowy zbiera sygna radiowy z szyby (grzaki tylniej szyby) separujc zasilanie teje grzaki w razie podgrzewania, nastpnie wzmacnia zebrany sygna radiowy i wysya kablem do radia.
PRAKTYKA
Zawsze s jakie problemy z odbiorem sygnau radiowego, moe to spenia swoj rol na zachodzie gdzie maj gciej rozmieszczone nadajniki.

Zastanawiam si nad instalacj anteny dachowej z przodu tylko takiej z odpowiednio dugim kablem co by dosta do radia najlepiej bez wzmacniacza, a zysk anteny by na tyle duy by nie stumi go kabel antenowy.

Cytat:
hehe, uniwersalny.. do wszystkiego do niczego

ja te i dziaao jak diabli!!!!

Cytat:
Zastanawiam si nad instalacj anteny dachowej z przodu

jak ju to z tyu z przodu maj matizy

ja miaem problem z odbiorem radia, zakupiem adn antenke dachow, zamocowaem na dachu i nie wiem w jakie lasy jecha, eby przestao mi odbiera radioproblem rozwizany prosto i wogle antena dachowa jest najlepsza-antena na baganiku nie ma takiego odbioru

pozdrawiam

DODAJE
Nowe wiesci, jest to rozgrzewacz szyby z separatorem... Jeden kabel jest zasilaniem podgrzewacza drugi zasilaczem anteny.. dziwnie sie zachowuje.. podaje napicie do wzm. a zamiast na rdzeniu to na obwodzie anteny (masa).
tak ma byc?

Wlacze sie.....
Z tego co teraz podales to napewno tak ma nie byc bo oplot zewnetrzny to tylko masa wiec nie moze dawac napiecia po masie bo to daje jeszcze wieksze zaklocenia i zwary takze mysle ze moze gdzies kabelek w instalce sie uszkodzil i robi zworke ale moge sie mylic

pozdro.....

Jak pisalem wczesniej podczas gdyt radio gralo na slabej stacji odlaczylem ustrojstwo i bez zmian.

Teraz mam to urzadzenie na stole...

Najlepiej bedzie tak sobie mysle jak wezmiesz jakis kawalek innej anteny i podlacz na krotko (moze jakis miedziany dluzszy kabel i na dach)i zobacz cy bedzie lepiej wtedy wyjdzie czy antena sprawna i kabel a co do wzmacniaczy zaminnikow to tez wcale nie glupi pomysl zeby kupic nowy a tamten wywalic tylko nie za 10zl tylko jakis konkretny, no i zawsze jest wyjscie dziura w dachu jak radza inni i bedzie na wieki spokoj

sprawd czy bez masy gra lepiej. w kombi po lewej przy lampach jest zcze anteny sprbuj rozczy i jakim drucikiem poczy tylko rdze kablu. u mnie jest tak. Z tego co wiem a kombiakach kabel si przeamuje przy przejciu z kabiny do klapy i moe tak jest masa gdzie styka z karoseri Nie mam czasu szuka ale pirewsze co bd oglda to wanie to miejsce.

PS antena w szybie jest super

a co do sedanw, to guzik prawda e trzeba dziur w dachu, kuzyn ma om z 94 sedan i nic nie przerabia a radio gra ile fabryka daa, z warszawy na mazury odbiera nonstop

Witam. Ja w swojej omedze A nie szukaem dlaczego nie dziaa bo pasek na szybie przedniej nie moe dobrze odbiera i kupiem Antenie z kablem wierto wiertarka i w miejscu gdzie dao si atwo doj czyli lampka wew. dziurka i antenka dziaa jest wysoko bardzo dobrze odbiera i te adnie wyglda.

Cytat:
Z tego co wiem a kombiakach kabel si przeamuje przy przejciu z kabiny do klapy

No wanie ja mam przeamany i nie za bardzo wiem jak to poaczy. Moe sa jakie zczki do przewodw antenowych (samochadowych) . Rdze tego przewodu jest tak cienki e wtpie czy zdoam to polutowa.
Moe czy ju kto taki przewd i podzieli si dowiadczeniami

[ wiadomo edytowana przez: michu808 dnia 2005-11-16 07:12:42 ]

nie wstawisz adnej zczki do za mao miejsca no i tam si rusza (pracuje)
nie szukaem wtyczek ale moe lepiej to zrobi. kabel z tego co pamitam odpina si przy wzmacniaczu w klapie i przy lewej lampie. wic nie trzeba caego wypatroszy tylko wspomniany fragment.

www.wizfon.pl zobacz tam prowadza sprzedaz wzmacniaczy,anten,glosnikow i innych dupereli samochodowych

« Poprzedni | Nastpny »