| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-08-04 08:39:05 Takiego wątku jeszcze żesmy nie mieli. Czas "ukulturalnić" forum
Właśnie czytam: Sobiesław Zasada "Moje Rajdy". Lektura bardzo ciekawa i godna polecenia, nawet jak ktoś na rajdach jeździć nie ma zamiaru. |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2006-08-04 22:11:05 ja poleca nie Kaima a Trzeciaka
a z ogólnych to poradnik kierowcy mechanika - autorzy:Blok-Jeżewski poza tym to polecam (niemotoryzacyjnie) łamałem ludzi a nie hasła - Kevin Mitnick felietony Wiecha kroniki brata cadfaela |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2006-08-04 22:53:19
Ja ostatnio czytam jakies szmirowate kryminalki itepe, z racji skromnego zaopatrzenia ksiegarskiego. Niestety moj angielski nie pozwala jeszcze na plynne czytanie ciekawych ksiazek w tym jezyku. Za to dorwalem sie do ... "Potopu" i powiem Wam iz zacnie sie czyta ta ksiege, gdy sie chce, a nie musi
Poza tym "na tapecie" jest zanabyty na ebayu "workshop manual" do FIATA 125 (wloskiego oczywiscie). PS.Temat jest ciekawy o tyle, ze czytanie ksiazek jest w dzisiejszych czasach dosc oryginalnym zjawiskiem... Pozdro dla czytaczy |
philips Miłośnik FSO Caro '95 / 125 '74 Mikołów | 2006-08-05 01:26:43 W. Pachniewicz "usprawnienia poloneza" i Artur Conan Doyle "Sherlock Holme" fajnie rozwija myślenie |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-08-20 01:59:19 Gerald Durrel: "Moje Ptaki, Zwierzaki i Krewni". Jak ktoś lubi zwierzęta i chce się trochę pośmiać to naprawdę polecam. |
Kazio-Marymont Miłośnik FSO Plonez 1500, Warsza ... Warszawa | 2006-08-28 19:02:30 "ZŁY" Leopolda Tyrmanda. Genialna powiesc kryminalna. Mordobicia i porachunki gangstrerskie w stylu lat pięćdziesiątych.Pościgi samochodowe po stołecznych ulicach, w tle powstaje Pałac Kultury i Nauki. Istny wehikuł czasu.
[ wiadomość edytowana przez: Kazio-Marymont dnia 2006-08-28 19:04:41 ] |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-08-28 19:05:57 No i ta klasyczna motoryzacja... Rewelka. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-12-17 12:51:23 Czytam właśnie "Ze 101 Frontowych Nocy" Janusza Przymanowskiego. Bardzo interesująca książka, częściowo autobiograficzna opowiada o tym jak wyglądało życie w LWP w trakcie wojny "od podszewki". Autor był oficerem politycznym co czyni lekturę jeszcze bardziej interesującą. |
mateo105l Miłośnik FSO FSM Syrena 105L Warszawa Bemowo | 2006-12-17 13:00:58 Stanisław Wiechecki
Dzieła wybrane czyli Wiech śmiej się pan z tego (coś dla tych, którzy lubią klimat starej Warszawy, charakterystyczny slang, itp Stanisław Grzesiuk "Boso, ale w ostrogach" |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-12-17 13:28:49 O tak. Grzesiuk jest fajny. Polecam całą trylogię, a pierwszy tom wszystkim, którzy myślą przed II wojną to było strasznie fajnie... |
BassenMS Miłośnik FSO Warszawa-Praga Płd. | 2006-12-17 14:42:04 A ja polecam Domofon Zygmunta Miłoszewskiego - doskonały polski horror, inteligentny i bardzo wciągający. Sporo ciekawych spostrzeżeń o charakterze obyczajowym, dobrze oddane realia warszawskiego Bródna i psujących się wind w ciemnych blokach. Przeczytałem w jeden wieczór.
[ wiadomość edytowana przez: BassenMS dnia 2006-12-17 14:42:51 ] |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2009-03-05 14:53:00 Ukazała się książka "Polski Fiat 125p / FSO 125p"
Znany dziennikarz motoryzacyjny Zdzisław Podbielski napisał książkę opisującą historię Polskiego Fiata 125p / FSO 125p. W powojennym polskim przemyśle motoryzacyjnym kilka modeli samochodów zasługuje na uwagę, a dwa z nich na uwagę szczególną. One przyczyniły się do rozwoju motoryzacji w naszym kraju. Oba były wytwarzane według licencji zakupionej od włoskiego FIAT-a. Są to: Polski Fiat 125p i Polski Fiat 126p. Książka Zdzisława Podbielskiego poświęcona została pierwszemu z wyżej wymienionych pojazdów. Z wielu powodów. Do nich autor zalicza burzliwe „narodziny” tego pojazdu ze względu na istniejącą wówczas sytuację polityczną, a także dlatego, że właśnie tzw. „duży Fiat” przyczynił się do unowocześnienia metod wytwarzania samochodów w Polsce. Wiele jego elementów składowych znalazło miejsce w innych pojazdach produkowanych w naszym kraju, np. dostawczych, ciężarowych i w autobusach. Mówi się nawet o fiatyzacji polskich samochodów. Polski Fiat 125p (później nazywany FSO 125p lub FSO 1300/1500) był wytwarzany prawie ćwierć wieku i z bram warszawskiej Fabryki Samochodów Osobowych wyjechał w liczbie niemal 1,5 mln egzemplarzy. Wiele pojazdów wyeksportowano, a wiele jeszcze do dzisiaj obecnych jest na polskich drogach, pomimo to, że ich produkcję zaprzestano w 1991 r. FSO-wski samochód stał się już pojazdem kolekcjonerskim, chętnie oglądanym na zlotach lub rajdach „weteranów szos”. Przedstawiając historię Polskiego Fiata 125p/FSO 125p Zdzisław Podbielski jednocześnie przedstawia znaczący okres w historii warszawskiej Fabryki Samochodów Osobowych. Źródło >>> |
DoliN Miłośnik FSO zdrapek JGA / KAT | 2009-03-05 15:04:36 Godzinkę temu zapukał listonosz i przyniósł mi paczkę z w/w książką. Szczerze mówiąc - jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, mnóstwo ciekawych zdjęć, papier kredowy, i to wszystko za 36zł.
Książkę zamawiałem tutaj. A ja polecam bieżący numer "Młodego Technika" - jest artykuł o firmie Abarth... PS Właśnie na stronie "MłodegoTechnika" znalazłem artykuł w PDF [ wiadomość edytowana przez: DoliN dnia 2009-03-05 15:06:13 ] |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2009-03-05 15:17:08 No proszę - niech mi teraz ktoś powie, że FIAT 500 to się dla policji nie nadaje. ![]() |