Cytat:
|
2012-02-01 06:53:30, Wiktorzi pisze:
Klaus, może jestem głupi, ale możesz wyjaśnić dlaczego nie chcesz podać konta ? Twoje zachowanie tak trochę dziwnie przypomina zachowanie urzędnika, nie obraź się. Chcesz dziecku pomóc, ale konta nie podasz bo "tylko przez fundację".
|
|
No niestety, na tym "1% podatku" wiele firm i fundacji robi interesy, jak nie żyje z nich całkowicie. Mówię tak, bo sam jestem lekko zaangażowany w taką organizację (sport dla dzieci i młodzieży) i widzę od środka co się dzieje. Ten publiczny katalog organizacji OPP nie tylko wykorzystują ludzie do wybrania/sprawdzenia organizacji, ale firmy do nagabywania ich na usługi prawne, doradcze, marketing mailowy i co tam jeszcze.
Kolejne niestety, że tylko takie fundacje jak podawana umożliwiają zwykłym ludziom działania zgodne z prawem. Nie oceniam tu jak bardzo podawana fundacja jest "bezinteresowna", bo to tylko Ty możesz ocenić. Ale przeraża mnie to, co napisałeś, że za powiedzmy całkowicie prywatne działania, mogą Ci odebrać kasę, którą ludzie Ci już przekazali!!! Dla mnie to lekki bandytyzm. Możesz w ogóle teraz przyjąć jakąś prywatną darowiznę, żeby Ci nie powiedzieli, że złamałeś umowę z nimi? Generalnie to mi wygląda na umowę na całkowitą wyłączność...
Podpytałbym Cię w tych sprawach z ciekawości, może kiedyś tam jak spotkamy się znowu u Mariosa...
W tym momencie masz coś ode mnie, nie wiem ile bo to księgowa mi podlicza

Daje jej tylko wytyczne.
Tu mam jeszcze jedno pytanie - czy przez tę fundację masz dostęp do listy darczyńców, którzy Ci przelali kaskę (oczywiście jeśli na to zgodzili się na formularzu)? Sprawdziłbym swoją księgową czy nie robi wałków (osobiście spotkałem się z takim tematem, że w biurach jeśli nie podasz nikogo do tego odpisu, to oni sami potrafią wpisywać różne organizacje po znajomościach osobistych itp.). Wiadomo, kontrola najwyższą formą zaufania jest