Zamiennik sondy lambda, corolla 1.4 z 2000 roku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie,

Czy moglby mi ktos powiedziec gdzie moge znalezc zamienniki sondy lambda bank 1 sensor 1 (czyli ta przed katalizatorem) dla wyzej wymienionego auta? Wymienilem sonde u mechanika, a "check engine" dalej sie pali. Mowi ze zalozyl jakas uniwersalna. Elektronik powiedzial, ze sonda nie pasuje (ma niewlasciwe parametry) i teraz mechanik nie bardzo wie co ma powiedziec w hurtowni zeby zamowic druga, wlasciwa...

Podobno (tak sie dowiedzialem dzis od elektronika) takie rzeczy powinno sie wyszukiwac po numerach nadwozia.

Czy ktos z Was moglby mi powiedziec jak to zrobic? Pokierujcie mnie prosze na jakies linki, etc.

Pozdrawiam

Wpisz numery nadwozia i szukaj TU

serdecznie dziekuje, to rozwiazalo moj problem, mam kod, znalazlem juz zamiennik Boscha. podaje dla wszystkich, moze komus sie kiedys przyda:

89465-02040 ZZE111; FRONT
89465-02050 ZZE111; REAR

http://sklep.intercars.com.pl/result1.php?res=1&atg=2875850&art=145977&gen=3922&gru=1205000000&towkod=AF4A72&zdj=0&km=0&typ=14691&wsk=O&lang_id=PL

Cytat:
2009-06-05 17:41:54, adamus82 pisze:
serdecznie dziekuje, to rozwiazalo moj problem, mam kod, znalazlem juz zamiennik Boscha. podaje dla wszystkich, moze komus sie kiedys przyda: 89465-02040 ZZE111; FRONT 89465-02050 ZZE111; REAR http://sklep.intercars.com.pl/result1.php?res=1&atg=2875850&art=145977&gen=3922&gru=1205000000&towkod=AF4A72&zdj=0&km=0&typ=14691&wsk=O&lang_id=PL

Napisz po 500 km czy ci sie kod bledu ie zapalil????

Myslisz, ze ten zamiennik Boscha to sciema? W koncu to Bosch wynalazl sonde lambda, a nie Toyota

Nie jest tak, ze dobry zamiennik jest jak oryginalna sonda? Powinno byc OK, jesli parametry sa dobrze dopasowane.

Cytat:
2009-06-06 16:34:38, adamus82 pisze:
Myslisz, ze ten zamiennik Boscha to sciema? W koncu to Bosch wynalazl sonde lambda, a nie Toyota Nie jest tak, ze dobry zamiennik jest jak oryginalna sonda? Powinno byc OK, jesli parametry sa dobrze dopasowane.

Ja wiem ze jak cos kosztuje 900-1400zl a ktos to sprzedaje za 300 to chyba nie jest czcigodnym Samarytaninem wspierajacym ubogich bliznich,tylko raczej kutasem ktory to kupuje za 100zl i na tym zarabia. Wiec jak jest taka roznica w cenie to napewno nie jest to to samo.
Zreszta nie spotkalem zamiennika ktory nie powoduje powstawania kodu w Toyocie.Mozliwe jednak ze bedziesz mial farta,wiec sie pochwal pro publico bono ,wtedy inni tez skorzystaja lub dadza sobie spokoj.

Ja nie mowie o sondzie 'uniwersalnej' z allegro za 200 zl (taka wlasnie wstawil mi mechanik i parametry sa niezgodne z oryginalna) - mowie o zamienniku Boscha za 420 zl zgodnego parametrami z oryginalna sonda Toyoty, dobrana na podst. numerow seryjnych auta.

Oryginalna tez jak widac za dobra nie jest, skoro wytrzymala cale 65000 km (auto serwisowane w ASO przez caly ten okres).

Cytat:
2009-06-06 18:24:50, adamus82 pisze:
Ja nie mowie o sondzie 'uniwersalnej' z allegro za 200 zl (taka wlasnie wstawil mi mechanik i parametry sa niezgodne z oryginalna) - mowie o zamienniku Boscha za 420 zl zgodnego parametrami z oryginalna sonda Toyoty, dobrana na podst. numerow seryjnych auta. Oryginalna tez jak widac za dobra nie jest, skoro wytrzymala cale 65000 km (auto serwisowane w ASO przez caly ten okres).

Ja tez mowie o zamienniku Boscha Daj ci Panie Boze aby chodzila.Zywotnosc sondy zalezy od jakosci paliwa a nie od serwisowania.

Na przykładzie mojej toyoty yaris rok 2000 odradzam ci kupić zamiennik obojętnie czy to będzie zamiennik bosch czy ngk,czy jakiś chiński badziew.W moim przypadku zawsze pojawiał się błąd na jednej po 300 a po drugiej 500km.Niby te same parametry wszyscy sprzedawcy byli pewni że to nie ma znaczenia sonda jest sondą a jednak mylili się.Dopiero SONDA DENSO oryginalna sprawiła że jarek powrócił nabrał wigoru.PRZY TYM WSZYSTKIM STRACIŁEM DUŻO CZASU I NERWÓW ,sondy zwróciłem bo miałem kumpla w hurtowni więc portfel nie ucierpiał.
ale może mój przypadek nie jest regułą.

Ehh, zobaczymy. Jeszcze przemysle to jutro. Gdzie zamowic oryginalna sonde? Do ASO nie pojade, to chociaz te 2 stowy zaoszczedze na robociznie (pojde do tego mechanika z reklamacja, juz mu powiedzialem ze sonda ktora wstawil ma niewlasciwe parametry).

Co ciekawe zauwazylem ze po wymianie sondy na 'uniwersalna' silnik sie nie dlawi na wolnych obrotach mimo iz komputer zglasza 2 bledy: P0134 i P0135, a ten pierwszy to przeciez wskazuje chyba na to, ze komp calkowicie 'wycina' sygnal z sondy co nie?

Paliwo w Polsce jakie jest kazdy widzi, staralem sie brac na zagranicznych stacjach, tylko sporadycznie zdarzylo mi sie brac paliwo z Orlenu.

Cytat:
2009-06-07 01:22:42, adamus82 pisze:
.... Paliwo w Polsce jakie jest kazdy widzi, staralem sie brac na zagranicznych stacjach, tylko sporadycznie zdarzylo mi sie brac paliwo z Orlenu.

A myślisz że na tych zagranicznych stacjach to paliwo skąd pochodzi? Na wszystkich stacjach w Polsce paliwa są z tej samej rafinerii tylko mają dodane albo i nie odpowiednie "ulepszacze".

Co do sondy Boscha możesz śmiało zakładać. Akurat w przypadku tego modelu Corolli przyjmuje się bezproblemowo. Zresztą w opakowaniu Toyoty jest ta sama sonda Boscha tyle że z kostką na kablu.

Na allegro jest sprzedawca sond lambda nowych denso.Sondy sprowadzane z Holandii,ceny około 400zł.
Motolargo
tel.024 386 00 08.

A z InterCarsu ten Bosch?

http://sklep.intercars.com.pl/result1.php?res=1&atg=2875851&art=145977&gen=3922&gru=1205000000&towkod=AF4A72&zdj=0&km=0&typ=14692&wsk=O&lang_id=PL

Napisali mi tak:

Code:
 Witam

tak będzie Ok. OE TOYOTA sonda lambda przednia ZZE111 89465-02040
COROLLA 1.4i16V 99-02 cena 766,50zł
zamiennik BOSCH Sonda lambda 0 258 005 240 428zł

Cytat:
2009-06-07 01:22:42, adamus82 pisze:
Ehh, zobaczymy. Jeszcze przemysle to jutro. Gdzie zamowic oryginalna sonde? Do ASO nie pojade, to chociaz te 2 stowy zaoszczedze na robociznie (pojde do tego mechanika z reklamacja, juz mu powiedzialem ze sonda ktora wstawil ma niewlasciwe parametry). Co ciekawe zauwazylem ze po wymianie sondy na 'uniwersalna' silnik sie nie dlawi na wolnych obrotach mimo iz komputer zglasza 2 bledy: P0134 i P0135, a ten pierwszy to przeciez wskazuje chyba na to, ze komp calkowicie 'wycina' sygnal z sondy co nie? Paliwo w Polsce jakie jest kazdy widzi, staralem sie brac na zagranicznych stacjach, tylko sporadycznie zdarzylo mi sie brac paliwo z Orlenu.

Te bledy oznaczaja ze sonda nie aktywna i uszkodzony obwod grzalki.
Obwod grzalki tzn ze albo grzalka ma nie taka rezystancje jak trzeba ,albo instalacja uszkodzona pomiedzy komputerem a sonda,albo uszkodzony komputer silnika.
Mialem juz pare przypadkow ze przerabiacz sond podczas dolutowania wtyczki do zamiennika sondy sie pomylil lub zrobil zwarcie i komputer poszedl na drzewo.Objaw byl taki ze napiecie pomiarowe na sonde bylo ok ale dopiero po rozebraniu komputera wyszlo ze procek nie widzi grzalki,lub sygnalu.
Co sie tyczy stacji paliw to niema znaczenia gdzie zatankujesz,jak wlasciciel chrzci paliwo to zatankujesz mixture niewiadomo czego i jaka roznica czy szyld byl z BP czy statoil czy Orlen.

No wlasnie po instalacji tej uniwersalnej niepasujacej sondy pojawialo P0135, a zaraz potem P0134. Jak na chwile elektronik podpial inna sonde, to bledow nie wywalalo, wiec mam nadzieje, ze z komputerem jest wszystko ok.

Chyba wezme jednak ten zamiennik Boscha dopasowany parametrami sprobuje. (Na pewno rezystancja grzalki pasuje).

Jesli chodzi o paliwo, to jak jezdze po calym kraju to skad mam wiedziec, gdzie jest chrzczone a gdzie nie?

Cytat:
Jesli chodzi o paliwo, to jak jezdze po calym kraju to skad mam wiedziec, gdzie jest chrzczone a gdzie nie?

Dlatego sie nie dziw.

No bo w Polsce auta maja problemy z sondami, filtrami czast. st. w polowie takich przebiegow jakie robia te same auta w Niemczech.

Tankowales na Neste, przy marketach, ESSO, stacjach no name ?
Pewnie tak wiec potegujesz ryzyko uszkodzenia samochodu.

Poza tym zyjemy w takim kraju ze wychodzi sie z takiego zalozenia ze na wszystkim mozna przykombinować

Chodzi Ci o kombinowanie wlascicieli stacji beznynowych czy kombinowanie wlascicieli Toyot?

Zdarzalo mi sie tankowac na Neste. Rzadko jednak. Przy marketach bardzo rzadko. Glownie Statoil.

No bo 1000 za oryginalna sonde, a 400 za zamiennik to dla mnie (i nie tylko dla mnie) jest jednak roznica! Zyjemy w takim kraju a nie innym, w duzych miastach w Polsce ceny sa europejskie, ale srednia pensja jest zdecydowanie 'nieeuropejska'. Dlatego zdecydowanie wole wlozyc 400 niz 1000, przeciez 1000 zl to jakas 1/13 wartosci mojej 9-letniej Toyoty !!

[ wiadomość edytowana przez: adamus82 dnia 2009-06-07 20:20:45 ]

Cytat:
2009-06-07 07:30:58, kajjo pisze:
A myślisz że na tych zagranicznych stacjach to paliwo skąd pochodzi? Na wszystkich stacjach w Polsce paliwa są z tej samej rafinerii tylko mają dodane albo i nie odpowiednie "ulepszacze". Co do sondy Boscha możesz śmiało zakładać. Akurat w przypadku tego modelu Corolli przyjmuje się bezproblemowo. Zresztą w opakowaniu Toyoty jest ta sama sonda Boscha tyle że z kostką na kablu.

Kajjo dzięki za pomoc. Wymieniłem pierwszą sondę przed katalizatorem. Orginał był z napisem Toyota, a numerem... 0258005240. Czyli sonda Boscha. Przejechałem ostatnio na niej 4000 km i autko pięknie pracuje.

i jak wygląda sprawa z tymi sondami kupionymi za połowe ceny któa woła serwis??
czy błąd sie wiecje nie pojawia?