Toyota Yaris "07r. pobór prądu 0,8A, bezpiecznik ECU-B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam problem z rozładowywaniem akumulatora w Toyocie Yaris 2007r, 1.0 benzyna 3drzwi. Problem wytłumaczalny gdyż pobór prądu podczas gdy wyłączone są odbiorniki to 0.8A. Namierzyłem obwód który odpowiada za to i jest to bezpiecznik oznaczony symbolem ECU-B , spojrzałem dziś w schemat -serwisówkę toyoty i ten bezpiecznik odpowiada za "pół elektryki" , po wyjęciu bezpieczniki ABS kontrolka się zaświeciła. Ps uprzedzając pytania -alarm odłączałem już -2 bezpieczniki i inne sprawdzałem bezpieczniki. Może ktoś się spotkał w tej Toyocie z takim problemem?

Po pierwsze to zapnij amperomierz jeszcze raz i poczekaj do 5 minut na zmknietym aucie z pilota i zazbrojonym alarmie.
Po jakims czasie pobor ma spasc do max 0,06Alub mniej , ale wszystko co wiecej jest szkodliwe.
Pierwszym podejrzanym jest syrenka alarmu trzeba odciac czerwony przewod aby ja wykluczyc wyciaganie bezp moze nic nie dac.co jeszcze oprocz alarmu masz zamontowane? GPS itd?Lampka w bagazniku gasnie?

Może źle sprecyzowałem z tym rozładowywaniem - akumulator po całkowitym naładowaniu po jednej nocy jest rozładowany , nie zakręci. Przyznam , że po zapięciu amperomierza nie czekałem 5 minut ale na pewno 2 minuty . Niestety nic się nie dzieje tj. pobór prądu wynosi 0,8 A. Auto z wyjętymi kluczykami ale nie zamknięte alarm rozbrojony, znalazłem centralkę alarmu i 2 bezpieczniki na kablu odpinałem centralkę , i wyjmowałem bezpieczniki i nic się nie zmienia. wyjmowałem wszystkie bezpieczniki pod konsolą i tez nic, tylko gdy wyjmę bezpiecznik ECU-B 7,5A ( w skrzynce w komorze silnika) wtedy pobór spada do właściwego 0,02A . GPSa nie ma , lampka gaśnie .

[ wiadomość edytowana przez: albus dnia 2012-04-29 22:33:36 ]

Cytat:
2012-04-29 22:31:24, albus pisze:
Może źle sprecyzowałem z tym rozładowywaniem - akumulator po całkowitym naładowaniu po jednej nocy jest rozładowany , nie zakręci. Przyznam , że po zapięciu amperomierza nie czekałem 5 minut ale na pewno 2 minuty . Niestety nic się nie dzieje tj. pobór prądu wynosi 0,8 A. Auto z wyjętymi kluczykami ale nie zamknięte alarm rozbrojony, znalazłem centralkę alarmu i 2 bezpieczniki na kablu odpinałem centralkę , i wyjmowałem bezpieczniki i nic się nie zmienia. wyjmowałem wszystkie bezpieczniki pod konsolą i tez nic, tylko gdy wyjmę bezpiecznik ECU-B 7,5A ( w skrzynce w komorze silnika) wtedy pobór spada do właściwego 0,02A . GPSa nie ma , lampka gaśnie . [ wiadomość edytowana przez: albus dnia 2012-04-29 22:33:36 ]

No to jak masz liste tego co wisi na tym bezpieczniku to odpinaj po kolei i patrz kiedy spadnie...niema innego wyjscia samo sie nie sprawdzi.
Wypnij na poczatek modulator ABS i komp silnika.