Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Adak X3 / Yaris Warszawa | 2012-06-05 10:18:53 Szanowni,
Od pewnego czasu coś mi świergoli na zimnym silniku, najbardziej jak odpalam po nocy a troche mniej jak wracam po 8-9h w pracy. Pacjent: Toyota Rav4, D4D, 2005, 132k km przebiegu Tutaj niezbędna audio-video dokumentacja: http://www.youtube.com/watch?v=pXyMgZBSjLY Jako że dzieje się to głównie rano, a po ok. 1 minucie kompletnie się uspokaja (słychać jeszcze przez następną minutę jak podniesie się obroty do ok 1.5-2k rpm) trochę ciężko to zdiagnozować :/ Kiedy dojadę gdziekolwiek żeby to osłuchali to już dawno nie świergoli, a mam duży problem żeby zostawić gdzieś samochód na noc bo po prostu go na codzień używam. Nie podjął by się ktoś wróżenia z fusów, co to świergoli? IMHO nie pasek, bo po dodaniu gazu by się uspokoiło. Jakiś napinacz? Łożysko? Wygląda na to, że słychać toto z lewej strony silnika. Podczas jazdy po tym 1-2 minutowym rozgrzaniu nic nie słychać, przy gaszeniu też już ok. Zgadnijcie proszę ![]() |
syd Tychy | 2012-06-05 17:44:28 do wymiany lub regulacji naciąg paska napędowego pompy wspomagania/kompresora A/C. |
jacekseat toyota rav4 wodzisław śląski | 2012-06-19 14:30:39 mam podobny objaw i mam pytanko jaki jest symbol i oznaczenie tego paska.czeka mnie zakup tego paska. ![]() |