MotoNews.pl
10 Caina e poblem z pompą paliwa. PPytanie do Bigelektrona (266966/18) - PT

Caina e poblem z pompą paliwa. PPytanie do Bigelektrona

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Po umyciu auta umarł. Nie wiem czy samo umycie miało jakikolwiek wpływ na to co się stało. Odpaliłem swoją Carine po umyciu na benzynie i wszystko ok. Po ok 2 godzinach nic. Odpala na lpg. Spawdziłem przekażnik od cewki i jest ok, przekaźniki w słupku kierowcy też działają, pro forma wymienione bezpieczniki i całe okablowanie waz z przełącznikiem do lpg (stag 2w). Pompa paliwa podłączona na krótko ( pod aku.) działa. BBrak zasilania pompy paliwa. Po kablach spawdzałem gdzie napięcie się gubi i dotarłem do momentu, gdzie (+) od pompy ucieka pod deske rozdzielczą. Dodam że pzewody paliwowe i filt paliwa wymienione. Nie wiem co się mogło stać. Proszę o pomoc!!!!

Prad na pompe pojawia sie dopiero podczas krecenia silnikiem.
Jakie masz odciecia ...alarm jakis immmobilizer dokladany np na jack?

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Nie pojawia się podczas kręcenia rozrusznikiem. Mam immobilaizer ale działa, bo by odcinał mi pąd na lpg i mam dodatkowe zabezpieczenie, które steruje napięcie na pzekaźnik pzy cewce zapłonowej i ono też działa, więc nie mam pojęcia co to może być.

To dostanę jakąś podpowiedź???? Dodam że masy na skzyni biegów, przy aku do prowadnicy oraz na słupku kierowcy sprawdzone i jest ok. Pomocy bo auto stoi, a nie mam pojęcia jak je naprawić. Kończą mi się już pomysły.

Cytat:
2012-06-27 10:01:55, szczery pisze:
To dostanę jakąś podpowiedź???? Dodam że masy na skzyni biegów, przy aku do prowadnicy oraz na słupku kierowcy sprawdzone i jest ok. Pomocy bo auto stoi, a nie mam pojęcia jak je naprawić. Kończą mi się już pomysły.

A iskra jest?

-----------------
Naprawa elektroniki.

Iskra jest. Ucieka mi prąd na pompe. Nie wiem może ma ktoś jakiś schemat jak pompa jest zasilana. Jakie obwody są zamykane, przez jakie przekaźniki i gdzie one są umiejscowione bo nie chce mi się całego auta rozbierać. jak pisalem na gazie pali, więc i rozrusznik, i cewka są ok, iskra jest, prądu brak na pzewodzie do pompy poaliwa. Dotarłem do miejsca, gdzie kabel (+) od pompy ucieka pod deske rozdzielczą i tam gdzieś musi ginąć. Może jest tam jeszcze jakiś przekaźnik lub bezpiecznik???? Jeśli nie to co może być przyczyną baku prądu??

Cytat:
2012-06-27 14:07:18, szczery pisze:
Iskra jest. Ucieka mi prąd na pompe. Nie wiem może ma ktoś jakiś schemat jak pompa jest zasilana. Jakie obwody są zamykane, przez jakie przekaźniki i gdzie one są umiejscowione bo nie chce mi się całego auta rozbierać. jak pisalem na gazie pali, więc i rozrusznik, i cewka są ok, iskra jest, prądu brak na pzewodzie do pompy poaliwa. Dotarłem do miejsca, gdzie kabel (+) od pompy ucieka pod deske rozdzielczą i tam gdzieś musi ginąć. Może jest tam jeszcze jakiś przekaźnik lub bezpiecznik???? Jeśli nie to co może być przyczyną baku prądu??

Zamostkuj wszystkie odciecia z tego immobilizera dokladanego ma przewaznie 3

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2012-06-25 23:46:03, Bigelektron pisze:
Prad na pompe pojawia sie dopiero podczas krecenia silnikiem. Jakie masz odciecia ...alarm jakis immmobilizer dokladany np na jack?

Chyba jakaś nieścisłość się wkradła bo u mnie pojawia się we wszystkich samochodach po przekręceniu kluczyka może w Carinie jest inaczej? Pompę najłatwiej sprawdzić na słuch po przekręceniu zapłonu wtedy rusza na dwie sekundy,lub wykręcając śrube z listwy wtryskowej powodzenia z naprawą

Cytat:
2012-06-28 08:55:02, rng17 pisze:
Chyba jakaś nieścisłość się wkradła bo u mnie pojawia się we wszystkich samochodach po przekręceniu kluczyka może w Carinie jest inaczej? Pompę najłatwiej sprawdzić na słuch po przekręceniu zapłonu wtedy rusza na dwie sekundy,lub wykręcając śrube z listwy wtryskowej powodzenia z naprawą

A w jakich modelach ? bo ja spotkalem w wiekszosci Toyot ze pompa dostaje zasilanie dopiero po zakreceniu rozrusznikiem i tylko w nielicznych np ZZE111 gdzie pompa ruszala na 2 sek po wlaczeniu zaplonu.Jest to malo istotne ze w kilku modelach rusza juz po zaplonie, dlatego pisze aby testowac podczas krecenia rozrusznikiem aby uniknac bledu podczas diagnostyki.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2012-06-30 11:41:54, Bigelektron pisze:
A w jakich modelach ? bo ja spotkalem w wiekszosci Toyot ze pompa dostaje zasilanie dopiero po zakreceniu rozrusznikiem i tylko w nielicznych np ZZE111 gdzie pompa ruszala na 2 sek po wlaczeniu zaplonu.Jest to malo istotne ze w kilku modelach rusza juz po zaplonie, dlatego pisze aby testowac podczas krecenia rozrusznikiem aby uniknac bledu podczas diagnostyki.

Np. 7A-FE ,ale mała literówka bo chodziło o inne marki i w każdym samochodzie jak dobrze pamięam

Cytat:
2012-06-30 22:30:12, rng17 pisze:
Np. 7A-FE ,ale mała literówka bo chodziło o inne marki i w każdym samochodzie jak dobrze pamięam

No to dobrze pamietasz bo w kazdym samochodzie tak jest ...,.
ALE W TOYOCIE JEST INACZEJ
I warto o tym pamietac ze w Toyocie wiele rzeczy jest inaczej.
Dlatego naprawiacze wszystkich marek tak czesto sie na Toyocie wykladaja na pysk.

A ogolnie to sa dwa sposoby wysterowania pompy paliwa ...
Po zaplonie np Renault -pompa pracuje do puki nie wylaczysz zaplonu wiec podczas wypadku aby zapobiec pozarom stosuje sie udarnosciowe wylaczniki pompy paliwa.
Toyota ich nie posiada ale zato gdy tylko niema sygnalu obrotow z silnika to pompa zostaje wylaczona przez ECU.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2012-06-30 11:41:54, Bigelektron pisze:
A w jakich modelach ? bo ja spotkalem w wiekszosci Toyot ze pompa dostaje zasilanie dopiero po zakreceniu rozrusznikiem i tylko w nielicznych np ZZE111 gdzie pompa ruszala na 2 sek po wlaczeniu zaplonu.[...]

Dopisz sobie do listy japońską Carinę 2,0 z '93 w kombiaku
Pompa jęczy jakieś 2-3s po włączeniu zapłonu.
A na przykład teściowa E10 '96 już nie

szczery, włącz zapłon i zewrzyj w diagnozłączu B+ i FP. Zobacz czy pompa zagada.
Pozdro.