Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Die_sideways Szczecin | 2013-01-02 20:54:49 Witam! Zadaję tutaj pytanie ponieważ podejrzewam iż otrzymam rzeczową odpowiedź ![]() W nazewnictwie angielskim funkcjonują trzy nazwy tj super charger, tubo charger oraz blower przy czym te pierwsze z tego co mi wiadomo to określenia bardziej lub mniej zaawansowanych epokowo turbosprężarek wykorzystujących spaliny do uzyskania większej mocy. Z kolei urządzenie tj. Blower jest to nakładane bezpośrednio na dolot powietrza "zasysaczka" powietrza do silnika. Jak w polskiej terminologii określa się owy car blower? Widziałem to jedynie na samochodach do dragu itp. więc jeżeli ktoś mi powie czy coś takiego można zastosowac pod Łade będzie bogiem i jak to się zwie w polsce i gdzie to dostać? I co to wogóle jest !? przyblizony montaż "blowera" http://www.youtube.com/watch?v=MNSHiiu3DVY bo o turbo sprężarce pisać nie będe. Pozdrawiam! |
bartixr SYMPATYCZNY GOŚĆ stary traktor DT110@ ... Moskwa | 2013-01-03 09:20:58
czyli tak: kity kompresorów na VAZ |
![]() SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2013-01-03 09:34:04 Ten ruski kompresor może nie wiele. Na max. obrotach dmucha 0.45 bara, max 0.5. Tak naprawdę auto dopiero zaczyna jechać po 4tys.obr. Czyli turbo będzie lepsze od tego kompresora, no i krocie taniej. A tam te potrafią dmuchać nawet 2bara. |