MotoNews.pl
4 Supercharger i turbocharger? (269646/12) - PT

Supercharger i turbocharger?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Zadaję tutaj pytanie ponieważ podejrzewam iż otrzymam rzeczową odpowiedź
W nazewnictwie angielskim funkcjonują trzy nazwy tj
super charger, tubo charger oraz blower
przy czym te pierwsze z tego co mi wiadomo to określenia bardziej lub mniej zaawansowanych epokowo turbosprężarek wykorzystujących spaliny do uzyskania większej mocy. Z kolei urządzenie tj. Blower
jest to nakładane bezpośrednio na dolot powietrza "zasysaczka" powietrza do silnika. Jak w polskiej terminologii określa się owy car blower? Widziałem to jedynie na samochodach do dragu itp. więc jeżeli ktoś mi powie czy coś takiego można zastosowac pod Łade będzie bogiem i jak to się zwie w polsce i gdzie to dostać? I co to wogóle jest !?

przyblizony montaż "blowera" http://www.youtube.com/watch?v=MNSHiiu3DVY

bo o turbo sprężarce pisać nie będe.
Pozdrawiam!

chyba tutaj nikt czegoś takiego nie stosował.
raczej na forum streetracingowców poczytaj - popytaj.
do łady to kompresor lub turbosprężarka, tym bardziej , że są sprawdzone rozwiązania i gotowe kity.

Supercharger to właśnie kompresor, czyli sprężarka napędzana nie turbiną obracaną spalinami lecz paskiem, a blower to również sprężarka tyle że ta filmiku do którego podałeś link jest lekko mówiąc "spora"

Cytat:
2013-01-02 23:18:57, czarekd pisze:
Supercharger to właśnie kompresor,

czyli tak:
kity kompresorów na VAZ

Ten ruski kompresor może nie wiele. Na max. obrotach dmucha 0.45 bara, max 0.5. Tak naprawdę auto dopiero zaczyna jechać po 4tys.obr. Czyli turbo będzie lepsze od tego kompresora, no i krocie taniej. A tam te potrafią dmuchać nawet 2bara.