Witam wszystkich ponieważ jestem nowy na forum!
Mam pytanie do Kolegi Bigelektron odnośnie błędu w sofcie komputera silnika 1ADFTV.
Mam również problem z odpaleniem zimnego silnika , Auris 2007 rok ok. 140k km na liczniku, silnika 1ADFTV, DPF. Silnik ciepły odpala za pierwszym razem.
Objawia sie on podobnie jak u kolegi
krlgrn http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,29818.0.html.
Po naciśnięciu przycisku START silnik pracuje ok 1s, następnie kręci rozrusznik do czasu puszczenia sprzęgła lub naciśnięcia przycisku.
Kolejna próba odpalenia bywa udana, chociaż zdarzały się przypadki że w końcu odpalił przy 4-6 razie.
Jeżeli nie zatrzymam rozruchu to silnik w końcu odpali po 10-20 sekundach kręcenia rozrusznikiem.
Oprócz tego kilka razy podczas rozruchu silnik zgasł tak jakbym go zatrzymał, chociaż nic takiego nie zrobiłem.
Zauważyłam też związek z czasem świecenia się kontrolki świec żarowych, kiedy świeci dłużej silnik odpala najczęściej za pierwszym razem.
Jeżeli zastosuję podwójne grzanie świec, następnie wcisnę sprzęgło i przycisk START odpala za pierwszym razem, pod warunkiem że kontrolka świec żarowych świeci dłużej.
Czy błąd w sofcie dotyczy sytuacji gaśnięcia całkowitego silnika, czy po chwilowej pracy przejścia na kręcenie rozrusznikiem.
Czy update softu pomoże na te dolegliwości.