Witam. Od pół roku jestem posiadaczem Toyoty Yaris 1,4 d4d 2004 r. Po pewnym czasie kiedy ją kupiłem zauważyłem że raz przyśpiesza bardziej a raz wolniej. Na początku zdawało mi się że to tylko takie złudzenie, lecz później zauważyłem następny objaw, moim zdaniem związany z tym poprzednim, mianowicie gdy uruchamiam silnik, pracuje on przez chwilę nie równo ok 1 - 2 s. później pracuje już normalnie lecz gdy dodaję gazu słychać jest przez chwilę taki stukot (twardą pracę)po czym zanika i później znów silnik pracuje normalnie lecz osiąga tylko 3900 obrotów na biegu jałowym i w czasie jazdy również co skutkuje wolniejszym rozpędzaniem się. Dodam że objaw ten nie występuje za każdym razem, a gdy uruchamiam silnik i od razu pracuje równo, beż żadnych zastrzeżeń to osiąga normalnie wysokie obroty np. 5000 i przyśpiesza w czasie jazdy bardzo dobrze i przez to po jakimś czasie zauważyłem że to dwa objawy są ze sobą zawsze powiązane. Zauważyłem też ze gdy nie osiąga tych wysokich obrotów i zgaszę silnik i jeszcze raz zapalę to często jest już ok, ale to też nie zawsze. Jedynym przypadkiem kiedy wszystko jest ok. jest to że gdy zgaszę silnik, później go odrazu staram się go uruchomić ale on nie odpala (wygląda to tak jakby immobilizer nie pozwalał na uruchomienie), później wyjmuję kluczyk ze stacyjki, czekam ok 30 sekund, odpalam znów i wtedy zawsze jest ok. Dodam że 12000 temu wymieniałem filtr paliwa, przed wymianą i po nie było róźnicy, wymianiłem filtr powietrza, również bez róźnicy. Ostatnio zauważyłem że gdy wlałem paliwa z LOTOSU to te negatywne objawy częściej się pojawiały a jak wleją np na BP to rzadziej. Nie wiem czy wyraziłem się jasno i zrozumiale ale proszę o rady czemu może się tak dziać.
Dodam że podpinałem pod komputer u kolegi ale nie był to program typowo do Toyoty tylko raczej jakiś uniwersalny i pokazał się błąd turbiny. Kolega doradził mi żebym sprawdził wszystkie przewody podciśnieniowe i to zrobiłem ale nic nie zauważyłem specjalnego, żeby któryś był pęknięty albo odłączony.
[ wiadomość edytowana przez: s_baro dnia 2013-03-24 16:16:23 ]

jutro jak wrócę z pracy to tak zrobię jak Kolego radzisz i napiszę jaki rezultat. Dzięki
Szkoda że mam do Katowic ok 400 km, a tu w okolicy nie kojażę żeby byli tacy fachowcy. Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam serdecznie.