MotoNews.pl

Jak wyjąć stacyjke

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć wszystkim

Czy ktoś mi może wyjaśnić jak wyjąć stacyjkę z kolumny kierownicy w 2107, więcej śrubek nie widzę a wyjąć nie mogę :|

P.S przy okazji czy ktoś może ma jakiś schemat info w jakiej kolejności są załączane styki w kostce stacyjki, tak jak to jest przy przekręcaniu kluczyka ? patrzylem na schemat ale nie do końca mi się zgadza na nim wszystko.

pzdr

Nie wyjmowałem stacyjki, ale za ruską instrukcją podaję, że oprócz śrubek trzeba kluczyk przekręcić w pozycję "0" (wyłączony), czyli ćwierć obrotu i na boku wcisnąć cienkim śrubokrętem "fiksator" (taki bolec), i wyciągnąć stacyjkę do siebie.
Jak za mało dokładnie to proszę:
1.Снимаем колодку проводов с выводов выключателя зажигания.
2.Крестообразной отверткой отворачиваем винт крепления выключателя зажигания к кронштейну рулевого вала.
3.Поворачиваем ключ в замке выключателя в положение «0» («выключено». Тонкой отверткой поджимаем фиксатор через отверстие в боковой стенке кронштейна, вынимаем выключатель на себя.
Wot i wsio.
Schemat - pod numerem 36 masz stacyjkę i kreskami za znaczone połączenia styków w zależności od położenia kluczyka. Pamiętaj, że położenie kluczyka zmienia się kolejno na 3 - 0 - 1 - 2 i w drugą stronę.

oki ze podłączeniem sobie poradziłem, więc jeszcze raz dzięki....ale jak wyjąć stacyjkę to nie mam pojęcia, odkręciłem wszystko, kręce kluczykiem w różnych pozycjach, drgnie kawałek i koniec, wysunąć nie mogę jakieś pomysły ?

pzdr

Krwi

Kluczyk w pozycję "0" - czyli poziomo. Po lewej stronie ma być bolec blokujący, który należy przyciskać wyciągając stacyjkę "na siebie".

Tyle podaje instrukcja. Oczywiście po odkręceniu wkrętów przedtem.
Game over.

Polecam - kiedys taka instrukcje napisalem - chyba miala isc na strone-ale...
czy w ogole tam ktos cos robi ?
Jak Wyjac Stacyjke - lada klasyczna

Tak odświeżając temat jak wyjąć stacyjkę jeżeli nie mogę klucza przekręcić, coś się zablokował i nie daje rady. Wcześniej myślałem, że był złamany ale to taki krój klucza.

Jakieś pomysły ?

jeśli jest zablokowany w takiej pozycji, że blokada kierownicy nie zadziałała, to moim zdaniem wyjmuje się w identyczny sposób, jak normalnie bez kluczyka. Ja niestety musiałem pourywać tam wszystko, bo zaczep był źle wyfrezowany (albo kryza, za którą zaczep zawadza) i tak, czy siak nie byłoby możliwości wyjąć stacyjki w normalny sposób.

Kurde szkoda, klucz ani drgnie, mam wrażenie, że nie wchodzi do środka, a niedługo musi być sprawny.

Problem udało się usunąć poprzez bardzo mocne szarpanie zablokowaną kierownicą i jednocześnie kluczykiem. Teraz działa ok.

wniosek... jak z kobitą i maluchem
jak nie p........esz to się nie zamknie w tym przypadku wyjdzie
ja nie radziłem bo swoją właśnie w ten sposób wymontowałem młoteczkiem

Dokładnie, ale starej damie takich rzeczy nie wypada robić