Cześć wszystkim, mam problem z zaworem ISC. Po pojawieniu się błędu i obrotach na poziomie 1600 - niezależnie czy na zimnym czy na ciepłym silniku. Wyczyściłem cały ten trzpień, który się obraca i dawkuje powietrze. Wymieniłem nawet uszczelkę łączącą zaworek z przepustnicą (22215-74400).
Błąd nadal się pojawia - występuję na chwilę obecną dziennie jak rano odpalam auto. Zauważyłem, że jak silnik osiągnie swoją normalną temperaturę pracy to wtedy, na pracującym silniku wypinam wtyczkę z isc i wpinam - od razu widać, że obroty spadają i wszystko się stabilizuje - błąd kasuję przez wyjęcie bezpiecznika ecu i cały dzień mam spokój. O czym to może świadczyć ? zastanawiam się czy przypadkiem nie podłączyłem odwrotnie tych dwóch wężyków które doprowadzją płyn chłodniczy do zaworka, żeby go ogrzać, ale wydaje mi się, że jest ok.
Ten ruchomy trzpień i komory w zaworku czyściłem preparatem do czyszczenia gaźników, oprócz tego wyczyściłem przepustnicę i przepływkę, ale to nie ma raczej większego znaczenia.
Dodam, że nie mam żadnych problemów z falowaniem obrotów i wszystko jest w najlepszym porządku - tylko te poranki mnie wkurzają już trochę.
Na podstawie tego co robiłem stworzyłem mały tutorial, może się komuś przyda: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,31576.0.html
Pozdrawiam
[ wiadomość edytowana przez: yaris84 dnia 2013-09-04 18:20:06 ]

?