Na forum jestem nowy i proszę doświadczonych forumowiczów o pomoc.
Z problemem męczę się już 3 sezon podczas mrozów (do -10 jest raczej ok) lecz powyżej po przejechaniu krótkiego odcina zanim auto się zagrzeje potrafi zdechnąć wywalając na desce błąd silnika wtedy aby odpalić muszę chwilkę zaczekać a następnie pokręcić trochę rozrusznikiem aby zapalić. Auto generalnie spisuje się dobrze nie dymi ma moc odpala w mrozy choć przez 4 sek. pracuje jak traktor po czym jest ok.
Zeszłej zimy podczas tego samego problemu auto zostało poddane diagnostyce i pokazało te błędy: P1229 oraz P1272i z opinii fachowca wyszło, że wina jest w regulatorze ciśnienia listwy,którą wymieniłem na używaną zdemontowaną z rozbitka( takie same oznaczenie) oraz wyczyściłem zawór scv pompy. W związku z ustąpieniem mrozów aż do tej zimy wydawało się, że problem został rozwiązany niestety nie i nie mam już gdzie szukać pomocy. Podczas diagnozy testerem Toyoty zostały sprawdzone wtryski i inne podzespoły, gdzie nie stwierdził nieprawidłowości.
Może Wasza Wiedza coś tu rozstrzygnie bo jestem już zdesperowany ( 3 sezon wozić dzieci do przedszkola taksi i marznąć przy aucie na poboczach
).
Pozdrawiam
Paweł