Cytat:
|
2009-09-04 23:06:32, and_jaw pisze:
Cieszę się, są jeszcze ludzie którzy chcą pomóc! Samochód nie był zatapiany. Błąd jednak B0108. Elektryk nie mierzył niczego. Określił to na podstawie moich zeznań i skasowania błędu interfejsem. Kostka poduszki (za schowkiem pasażera) wygląda na dobrą rozpinałem, zapinka zabezpieczająca przed wysunięciem też jest dobra. Chyba, że jest Jeszcze jakaś kostka przy samej poduszce. Ta co rozpinałem po odłączeniu akumulatora posiadała dwa przewody. Czy może powstać taki błąd jeśliby się na przewodzie uszkodziła izolacja i dotykał on sporadycznie do blachy (-)? Podłączając opór zastępczy zamiast poduszki na pewno można by określić po której stronie obwodu jest błąd, ale nie mam pojęcia o jakim oporze powinien być rezystor w Yarysce. Jak również jakie napięcie powinien dawać sensor centralny na poduszkę i czy mierzyć to w momencie odłączonej poduszki czy nie odłączonej? Z góry dziękuję za pomoc! i Pozdrawiam.
|
|
Musialbys podac mi model z tabliczki znamionowej auta np NLP90 czy sos takiego,wtedy znajde odpowiednia tabele kodow.
Po drugie chodzi o kostke ktora bezposrednio wchodzi do poduszki.
Mozesz jednak rozpiac ta kostke ktora ci wygodniej,i zamiast poduszki wpiac opor 2-3 ohm,lub jak niemasz aktualnie pod reka to zaroweczka 5W 12V -pozycyjna tez wspaniale zastepuje poduszke-ale wtedy nie swieci
Z instalacji na wlaczonym zaplonie i wypietej poduszce nie pamietam ale chyba 5V,ale zawsze mozesz wypiac poduszke kierowcy pod kolumna kierownicy i zmierzyc to bedziesz wiedzial ile ma byc.-zolte wtyczki sa od ukladu SRS airbagu.
Jak bys mial zwarcie do masy,to bylby inny kod bledu.
Jezeli kod bledu jest od zwarcia do plusa jak piszesz,to albo zwora bezpieczenstwa zwiera i wtedy komputer widzi to samo napiecie na (+) i (-) albo zwora na glownej wtyczce do komputera,ale wtedy mialbys tez zwarcia na innych obwodach,albo komputer ma zwarcie wewnetrzne-teoretycznie mozliwe,ale nie spotkalem,musialby ktos mocno sie z czyms zle wpiac aby tak skopcic sterownik
Reasumujac podenij zarowe zamiast poduchy i skasuj kody.
Bedziesz mial wtedy wykluczony sterownik i instalacje,a zostanie ci do sprawdzenia ten kawalek wiazki do poduszki.
Milej zabawy.
[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2009-09-04 23:34:31 ]