Cytat:
|
2010-05-30 17:44:22, joe__ pisze:
Witam, Jednak coś z moją regenerowaną turbosprężarką nie tak. Ravk- a jakaś taka bez wigoru, a mówiac wprost zero mocy. Dzisiaj odkręciłem dolny wąż od powietrza za Intercooler -em i cóż olej pokapał a jak odpaliłem to na jałowym spaliny leciały z cooler-a. Rozumiem, że nie są to prawidłowe objawy i gdzieś jest nieszczelność? Dodatkowo mam pytanie czy mogę na próbe zdjąć wąż od powietrza za Intercooler-em i tak porzejachać parę km, aby sprawdzić czy jest jakas różnica ze sprężarka i bez? Pozdr.
|
|
Zostaw weze w spokoju,tam zawsze jest olej i spaliny bo odma uchodzi tam gdzie turbo zasysa,wiec olej pochodzi z oparow ze skrzyni korbowej,a niekoniecznie z nieszczelnosci wirnika turbiny.
Wirnik turbiny jest smarowany z glownej magistrali olejenia, i jezeli pusci uszczelnienie to caly olej wylatuje do wydechu i zanim sie zorientujesz silnik stoi zatarty na amen.Ale zanim to nastapi turbina zdazy sie zuzyc i daje objawy spadku mocy
Dlatego niema sensu regenerowac turbiny,bo potem to nic nie wiadomo.
Normalnie to proces zuzycia turbiny wyglada nastepujaco;
lozyskowanie sie wyrabia -luz po promieniu wirnika lub ustalenie wirnika poosiowe,i wirnik zaczyna plywac,wiec albo zaczyna ocierac o obudowe co slychac i jest spadek mocy,albo zaczyna frezowac oslone uszczelniacza czego nie slychac.
Jednakze kiedy luz poosiowy staje sie zbyt duzy to tez zaczyna swistac i turbina gorzej laduje poniewaz wirnik sie przesuwa i ucieka spod glownej strugi spalin ,wiec zmniejsza sie efektywna powierzchnia robocza wirnika,czego nie mozna nie zauwazyc ,bo jest wyraznie odczuwalne.
Na ta chwile to posprawdzaj czy weze sa szczelne,nie rozerwane,czy opaski sa zacisniete,czy wezyki podcisnieniowe nie spadly od wakupompy do elektrozaworka i z niego na gruche korektora turbiny.A takze czy wezyk z mapsensora do elektrozaworka i do kolektora nie jest zsuniety.
Tyle mozesz sprawdzic sam.
Jezeli wszystko bedzie ok to trzeba sie z testerem przejechac i sprawdzic czego mu brakuje cisnienia na turbinie czy moze na listwie paliwowej.
A kopci czy tylko niema mocy??
[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2010-05-31 12:59:18 ]