Układ wydechowy!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siemaneczko!

Wczoraj wracając do garażu stało się coś takiego:

https://imageshack.com/a/img845/9598/u4b2.jpg

Dźwięk przepiękny, taki bulgot. Ale wiadomo normy hałasu. Pytanie mam takie czy warto to zespawać czy wymiana.

Jeżeli wymiana to jakie elementy (chodzi mi o to czy układ wydechowy jest podzielony na części czy wszystko od kolektora wydechowego to już całość, zależy mi na tym, bo tłumik końcowy podobno był wymieniany całkiem niedawno i wygląda dość ładnie.
Niestety w kanale jeszcze nie byłem aby zerknąć jak to wygląda) i jakie będą koszta, czy ktoś to wymieniał ?

Jeżeli będę musiał wymieniać jakieś elementy to zastanowiłbym się nad kupnem z tuningsport'u

Tymczasowo mam plan wsadzić tam rurę od odkurzacza aby było trochę ciszej, tak abym mógł podjechać do znajomego mechanika bez problemów z policją (niestety droga przebiega przy komisariacie gdzie non stop ktoś się kręci)

Wydech składa się z 4 części i w Twoim wypadku jeśli będziesz skłaniał się do wymiany to będzie to element łączony koło skrzyni biegów do momentu jak się zagina ku górze przy dyfrze. Coś takiego. Jeśli pospawasz to możesz się przygotować, że za niedługi czas rozszczelni się w innym miejscu. Jakie są koszta - nie mam pojęcia.

Jak czytam takie posty, to złość mnie rozrywa. Nowy kompletny wydech, to koszt w okolicach 150 zł,są to 3 elementy. Dworurka raczej nie siada tak szybko, więc trzeba wymienić dwa elementy. Po co kombinować, spawać, kleić i td. Drogo? Uważam że za darmo. Chwili bym nie zastanawiał się i kupił całość. Jako przykład, tłumik do Espace to koszt 550 zł, a jest ich dwa. Więc kupuj całość nową i się ciesz.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

I o to mi chodziło a więc leci nowy wydech.

Dzięki

Tą rurę która ci pękła z 2 puszkami (lub 1 zależy od wersji) kupiłem nówkę za 45zł zeszłej jesieni (zobacz je na allegro) a wiec tylko kupować...spawacz droższy przecież

Pozwolę sobie nieco odkopać i podłączyć się pod temacik - czy ktoś miał styczność z tłumikiem końcowym Michaela do siódemki?

Ja mam.

-----------------

i co ? Szoko, pisz Miał styczność

Jakieś refleksje, za i przeciw? Dźwięk auta się zmienia, bardziej basowy, rasowy czy może coś w stylu japońskiego pierdzenia? Czy w ogóle można mówić o poczuciu np. delikatnej poprawy elastyczności czy to tak naprawdę tylko sam dźwięk?

Refleksje są takie, że jest inny dźwięk, bardziej basowy. Moim zdaniem lepiej wykonany tłumik, niż zamienniki. Co do mocy, to nie jeździłem na tyle autem, żeby to poczuć. Założyłem go z ciekawości, posłuchałem, przyjechałem kawałek, zdemontowałem i położyłem go na półkę.

Jest na sprzedaż, bo kupiłem sobie kompletny wydech z Węgier. Cena 100 zł. Końcówka chromowana jest do wypolerowania, jak sobie dobrze pamiętam. .

-----------------

Sam końcowy tłumik raczej nic nie da przy tak spaprenej reszczie.
Tym bardziej że seria końcowa jest przelotowa.

Aha, to nie będę sobie nim głowy zawracał

W razie czego to ja chętnie przytulę ten tłumik

Cytat:
2014-12-22 21:36:02, Broda240z pisze:
W razie czego to ja chętnie przytulę ten tłumik

Spoko. Jest juz twój. Podaj adres na priva i wysyłam go za pobraniem.

-----------------

Chwilka przeczytałem że w 2107 wydech składa się z 4 części to mam pytanie jakich ??
Wydech końcowy wiadomo, środkowy który sięga aż do silnika i jak do kolektora taki co się robi podwójny i kolektor ??

Ja mam do wymiany środkowy ale przy okazji wymieniam końcowy bo jest już spawany. Czy ja wiem czy opłaca się spawać wydech, środkowy i końcowy po 65zł więc raczej nieopłacalne moim zdaniem.

Cytat:
2014-12-23 21:54:20, Astro2107 pisze:
Chwilka przeczytałem że w 2107 wydech składa się z 4 części to mam pytanie jakich ??

Kolektor wydechowy > dwururka > tłumik środkowy > tłumik końcowy

Cytat:
2014-12-23 21:54:20, Astro2107 pisze:

Nigdy pod swoim autem nie byleś?

Byłem ale zapomniałem że jest kolektor i 2rurka .

Pod obecną już byłem i zwiedzałem.

witam serdecznie.
Podepnę się pod wątek bo niedługo będę musiał zająć się wydechem (prawdopodobnie cały wymienię).
1) Chodzi mi po głowie jeden może głupi pomysł....czy można byłoby zastosować jakiś inny wydech końcowy, aby jakoś ciekawiej łada brzmiała?. Nie chce oczywiście jakiś tjuningów chromowanych buczących jak golf z pod remizy, ma wyglądać jak seria. Może jakiś wydech końcowy z fiata albo poloneza by pasował ? . Fiaty 125/ polonezy gwizdały, 132 też miały bardzo ciekawe brzmienie.
2) Jeszcze jedno czy te wydechy z jacar trzymają jakość ? Kupował ktoś ?
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Bartek2106 dnia 2016-04-26 20:52:07 ]

Nie wiem jak pasowanie elementów, ale po co końcówkę z 125 albo poloneza jeżeli łada na seryjnym lepiej brzmi bo ma swój taki pomruk.
Zresztą nie wiem czy tak jest ale wydechy ład, polonezów czy kantów były zapewnie projektowane w różnym stopniu na przepływ spalin więc nie wiem jak będzie z wydolnością takiego układu. Trzeba by zapytać fachowców z forum

Na twoim miejscu, jeżeli chcesz zmienić dźwięk radzieckiej orkiestry to kupiłbym wydech z tuningsport.ru. Na pewno znajdziesz tam coś fajnego bez przegięcia ale rasowego, jest w sieci trochę filmów jak auta brzmią i ceny też myślę nie są kosmiczne. Ja środkową część zamawiałem w sklepie wszystko to samo co i z allegro jeden detalista pewnie jest i jestem zadowolony jak do tej pory.

Wracając do tuningsport.ru robią chłopaki zamówienia można się dopisać.