ostatnio na forum kilka razy poruszony został temat prostowania podstawy gaźnika i chciałbym się podzielić swoimi doświadczeniami.
Na początek 2 filmiki prezentujące prostowanie przy użyciu prasy:
Теория ДВС
Наиль Порошин
W drugim filmiku Наиль zdecydowanie krytykuje szlifowanie. Według mnie szlifowanie ma dwie wady:
- odejmujemy materiał, więc podstawa staje się słabsza i jeszcze bardziej podatna na wyginanie
- pojawia się pył, który może coś pozatykać
Przy prostowaniu prasą tych problemów nie ma, ale nadal istnieje ryzyko że coś pęknie gdy za mocno dokręcimy śrubę...
Żadnego z tych problemów nie ma jeżeli zastosujemy metodę termiczną, filmik
Терморехтовка карбюратора
Metoda opiera się na rozszerzalności cieplnej bloku aluminium. Według Wikipedii wynosi on 23,1µm/mK @ 25°C, czyli przy podgrzaniu o 100°C blok aluminium o wysokości początkowej 1m będzie miał wysokość 1m i ~2,3mm
Dodatkową zaletą tej metody jest czas oraz temperatura - proces zachodzi dość wolno, a gaźnik także ulega podgrzaniu, dzięki czemu materiał też staje się miększy i bardziej podatny na prostowanie.
U siebie wykorzystałem kawałek aluminium o grubości 30mm, więc mogłem liczyć na przyrost ~0,069mm na każde 100°C
Z gaźnika wybebeszyłem wszystkie membranki, oringi, pływak itp.
Podstawa gaźnika testowego przed prostowaniem
Pierwsze podejście

Poprawa była, jednak prasa była za duża, miała za dużą pojemność cieplną i bardzo długo się nagrzewała.
Do drugiego podejścia zrobiłem mini prasę
Nagrzany bloczek aluminium miał grubość ~30,1mm więc wszystko zostało podgrzane do ~170°C. Efekt był co najmniej bardzo dobry, jak nie rewelacyjny

Drugą ważną rzeczą do sprawdzenia jest sama podkładka izolacyjna.
U siebie miałem Solexa, ale z cienką podkładką między gaźnikiem a kolektorem (~5mm).
Wymieniłem ją teraz na grubą, o taką ale ją już najpierw zeszlifowałem (szyba i papier ścierny) bo była wygięta w "C".
Dla lepszej kontroli temperatury do której wszystko nagrzewamy niezłym rozwiązaniem byłby chyba piekarnik kuchenny? Tylko nie wkładajcie tego do mikrofali
To tyle, może komuś to info się przyda