MotoNews.pl

2103 "78 Tomek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
.....Witam
Jestem Tomek z Białegostoku i Warszawski słoik. Dwa lata temu kupiłem ładę 2103 od kolegi z białostockiego Moto-Retro. Normalnie jestem motocyklistą ale zawsze chciałem mieć takie auto aż w końcu udało się kolegę namówić do sprzedaży.
Egzemplarz kupiłem w dobrym stanie blacharskim i silnikowym, ale wnętrze było takie sobie, auto hamowało trochę tylko jednym kołem, wał walił o podłogę, nie było zawieszenia i układ kierowniczy miał precyzję chybił-trafił.
(pierwsze foto)
Na dzień dzisiejszy wymieniłem wnętrze (na oryginał) i z racji wyjazdu na zlot na Węgry (i później na Chorwację) mam już poskładany wał i tylny most i jestem w trakcie wymiany zawiechy, układu kierowniczego i hamulców - wszystko stare na złom i całość od nowa włącznie ze śrubami. Jedyna modyfikacja od oryginału to koła (felgi proszkowo na biało + białe nakładki na opony) i dodałem żółte lampy zelmoty. O milionie mniejszych rzeczy które zrobiłem już nie wspomnę, ale warto było włożyć w nią trochę pracy i serca. Mam nadzieję że to się odpłaci i dojedziemy w tę i z powrotem
.
.
.
.
.

[ wiadomość edytowana przez: SzokoLada dnia 2015-08-16 22:27:25 ]

Piękna fura. Widać, że włożyłeś dużo pracy. Te auta są wdzięczne, fajnie, że jest nas coraz więcej. Jak coś będziesz potrzebować, to wal śmiało, zawsze pomogę

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

Znajome auto.

Mam chyba nawet fotkę z nią, musiałbym tylko poszukać.

Elegancko !!! Skoro rezydujesz w wwa to fajnie by było Cie kiedyś wyciągnąć na miasto

Ps. Garażu zazdroszczę bardzo !!!

Cytat:
2015-08-17 15:26:16, KubaKubacki pisze:
Elegancko !!! Skoro rezydujesz w wwa to fajnie by było Cie kiedyś wyciągnąć na miasto Ps. Garażu zazdroszczę bardzo !!!

Na miasto bardzo chętnie się wybiorę. Garaż fajny ale ma dwie wady: 1) nie jest mój tylko wynajęty 2) jest w Białymstoku.
Na wiosnę będę się rozglądał za jakimś garażem w Wawie.

Ładzianka kozak...
Takiej szukałem, ale nie było nic wtedy na rynku...
tylko jak na mój gust to białe felgi i te nakładki, lekko zalatują kiczem...
I są zupełnie nie praktyczne....no chyba że auto stoi ,,,,

Cytat:
I są zupełnie nie praktyczne....no chyba że auto stoi ,,,,

O białych nakładkach była na tym forum swego czasu długa dyskusja. Jedni udowadniali, że pasują ale do aut lat 40-stych i 50-tych, drudzy, że do Łady też - ale tylko pierwsze modele tj. 01 i 02.

A to chyba temat nierozwiązywalny, każdy ma swój gust. Pomijam kwestie czyszczenia, jak były posiadacz białych stalówek wiem jakie to sympatyczne zajęcie.

Walory estetyczne to jedno, nie dyskutuję o tym, ale praktycznie niezalecane do aut normalnie jeżdżących i na dodatek się wywijają i wygląda później paskudnie.

I potrafią przeciąć oponę.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

...qrde Łada z końca lat 70 jest w ogóle w obecnych czasach nieco mało praktyczna. Praktyczna jest octavia kombi na gaz. I do niej te nakładki na pewno by nie pasowały... Zawsze je można wywalić...

Po wymianie hamulców, zawieszenia i układu kierowniczego Łada ma teraz szansę dojechać na zlot. Ale co było męki... Ruskie części (nowe) w wielu przypadkach trzeba było przystosować do założenia. W sumie wyszedł ponad tydzień siedzenia w garażu od rana do wieczora. A bez kanału nie była to przyjemna robota. Mam nadzieję że wszystko pójdzie dobrze - trzymajcie kciuki. Fotki wrzucę niebawem - już pod jakąś Chorwacką palmą. Palma będzie pasować do nakładek na koła

Moja skromna osoba na tle Ładnej kilka lat temu na pikniku pod Białymstokiem.

kolejna piękna sztuka w klubie

W drodze na zlot. Postój na Słowacji, Bańska Bystrzyca.

Tomek wraz ze swoją paczką pojechał po zlocie na Węgrzech w stronę Chorwacji. Ależ musieli mieć widoki !