MotoNews.pl
1 Poświetlenie led konsoli zegarów 07 (278887/12) - PT

Poświetlenie led konsoli zegarów 07

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siema, potrzebuje porady jakiegoś fachowca, pod co podłączyć diody led aby oświetlić konsole zegarów?

Kupiłem 2 listwy led RGB z pilotem z biedry za 30 pln podłączane pod usb. Wszystko zamontowałem obkleiłem zegary podłączyłem pod wyjście usb z radia samochodowego no działa wyśmienicie. Wszystko pięknie cacy.

Ale mówię jak będę słuchał muzyki z pena, a podłączać pod zapalniczke mi się nie widziało, więc wpadłem a arcygenialny plan przecięcia wiązki usb +/- i podłączenia tego pod oświetlenie fabryczne.

Niestety nie bardzo wiedziałem, który kabel z brązowej kostki jest od oświetlenia sterowanego z przycisku, a który to masa, po próbach nieudanych postanowiłem podłączyć ledy do radia tam bez problemu znalazłem masę i + pociągnięty od zapłonu. I niestety świzdu gwizdu i ledy poszły w piz*du. Mrygnęły i koniec. Chyba za duże natężenie prądu tam było.

Lecę do biedry kupić kolejne bo łatwo się nie poddam. Planuję podłączyć teraz oświetlenie pod oświetlenie zegarka ale nie wiem pod jakie przewody się podpiąć. Tzn. Domyślam się, że czarny to masa a 2 czerwone to bieguny dodatnie, tylko pod który z nich podpiąć plus od ledów no i czy to nie pierdyknie?

Kable z zegarka:

Oczywiście że pierdyknie. USB to 5V, a instalacja w aucie 12V. Musisz kupić adapter z 12v na 5v.

Dzięki , na razie podłączone jest pod radio, poszukam adaptera i zobaczymy jaki efekt