Dylemat z silnikiem - remont, swap benzyna, swap diesel?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cześć wszystkim,

od jakiś dwóch lat jestem posiadaczem trójki. ostatnio jest z nią coraz gorzej - szczególnie z silnikiem. planuję zrobić jej solidny remont techniczny, zawieszenia silnik i tak dalej.

z tym, że mam apetyt na jakieś urozmaicenie tego auta. i zastanawiam się, co najlepiej zrobić - remont oryg silnika z delikatnymi ''udoskonaleniami'', czy może wstawić zupełnie inny motor. ochotę zawsze miałem na diesla, ale średnio to widzę - czy łada udźwignie te 5-6 cylindrów, jeśliby w ogóle się tam zmieściły... a może po prostu inną benzynę. tylko tak, żeby nie zbankrutować.

warunek jest taki, że to nadal ma pozostać łada. a nie, jak w większości - że to takie udawane bmw dla ubogich.

Zrób remont silnika.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

bogato to uzasadniłeś.

A nikt nie prosił o uzasadnienie.

-----------------

Z tym udawanym bmw do ubogich to strzeliłeś jak kulą w płot. Zrób porządnego swapa silnika bmw do Łady a potem porównaj z cena porządnego np E34. Ciekaw jestem co wyjdzie taniej.😃😃😃

Cytat:
2016-04-11 11:24:44, SzokoLada pisze:
A nikt nie prosił o uzasadnienie.

myślałem, że przychodząc tutaj trafiam na grono ludzi inteligentnych, którym nie trzeba tłumaczyć pewnych podstawowych spraw...

Bo to grono mniej lub bardziej inteligentnych ludzi ma juz dość pisania w koło tego samego.
Ja rozumiem, że poczytanie forum zajmuje nieco czasu ale to wszystko juz było. 1000 sposobów na tuning oryginalnej jednostki,łącznie z uturbieniem, swapy na Rovera, BMW, Argentę, Scorpio itp.
Wiec wybaczcie, ale zadajcie sobie nieco trudu a nie idźcie na łatwiznę i ani me ani be tylko od razu piszcie bo mi się nie chce szukac.
A, i jeszcze jedno - jest tu wspólny mianownik- nie, na pewno nie będzie tanio.

było od razu powiedzieć: "idź się pier..." i tyle. po co ten cały zachód ze śmiesznym forumowaniem...

Przyjdzie tutaj taki nowy, nie przewita się, tylko od razu podaj mu wszystko na dłoni, bo od tego jest forum. A może i linki ci powklejać z tanimi częściami blisko twojej miejscowości, wybacz, ale tak jak Andrzej napisał, poszukaj, poczytaj, zapytaj. Poczytaj regulamin, zanim zaczniesz się rzucać i mieć pretensje.

-----------------

tanio na pewno nie będzie. Do mojej wstawiałem 1,6 z nivy, remont plus trochę udoskonaleń i całość chyba z 3tyś albo lepiej mnie wyszła. Nawet nie chce wiedzieć jakie są koszta zrobienia porządnego swapa...

Cytat:
2016-04-11 18:10:56, andrzej_krakow pisze:
Bo to grono mniej lub bardziej inteligentnych ludzi ma juz dość pisania w koło tego samego. Ja rozumiem, że poczytanie forum zajmuje nieco czasu ale to wszystko juz było. 1000 sposobów na tuning oryginalnej jednostki,łącznie z uturbieniem, swapy na Rovera, BMW, Argentę, Scorpio itp. Wiec wybaczcie, ale zadajcie sobie nieco trudu a nie idźcie na łatwiznę i ani me ani be tylko od razu piszcie bo mi się nie chce szukac. A, i jeszcze jedno - jest tu wspólny mianownik- nie, na pewno nie będzie tanio.

Dobrze powiedziane.

pozdrawiam
igiers