Bezpieczniki 2103

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie dlatego zakładam nowy temat. Mam w swojej 2103 taką skrzynkę bezpieczników

(zdjęcie zapożyczone).

Czy ktoś byłby w stanie podać mi do czego są poszczególne bezpieczniki i jakie amperaże powinny mieć? Oznaczone są tylko literami A, B, itd i równolegle cyframi 1-10.

Z góry dzięki za pomoc

Myślę, że to jest ta skrzynka bezpieczników

Wygląda jak moja ale jakim cudem ze spalonym bezpiecznikiem nr 10 przejechałem ok. 300km z włączonymi światłami, wentylatorem i wycieraczkami i mi się prąd nie skończył jeśli odpowiada on za wzbudzenie alternatora (a przynajmniej tak rozszyfrowałem bo rosyjskiego nie znam)? Możliwe to czy mam coś namieszane w instalacji i muszę szukać po przewodach? Stary bezpiecznik był tam 16A a nie 8A jak tutaj ale u mnie jest ogrzewana tylna szyba, której tutaj nie znalazłem nigdzie w opisie. Możliwe, że ona również jest na tym bezpieczniku? Przepraszam jeśli zadaje głupie pytania ale nie przepadam za grzebaniem w elektryce bo zwykle kończy się to jakimś zwarciem i wolę mieć przynajmniej bezpieczniki dobrze rozszyfrowane zanim coś namieszam

A przy okazji zapytam o jeszcze jedną rzecz. Mam 3 przełączniki na desce:
1. światła
2. podświetlenie deski
3. ? (taki z zieloną lampką)

Dokładnie taka deska jak tutaj:

(Wikipedia)

Do czego służy ten trzeci przełącznik z zieloną lampką, ten najbliżej kierownicy? U mnie zaświeca się lampka i nic się więcej nie dzieje.

P.S. I gdzie jest ten 25A, który widzę w opisie ale nie przypisany do żadnego numerka?

[ wiadomość edytowana przez: Michau87 dnia 2016-04-14 22:36:52 ]

Cytat:
Michau87 pisze: I gdzie jest ten 25A, który widzę w opisie ale nie przypisany do żadnego numerka?

wentylator chłodnicy, prawdopodobnie jest to ebonitowa rurka z bezpiecznikiem w środku we wiązce pod deską

Co do tego trzeciego przełącznika, najbliżej kolumny kierowniczej to jeszcze takiego nie widziałem, wiec albo mało widziałem albo to czyjaś radosna twórczość ale w tym miejscu powinien być standardowy ladowski wyłącznik od ogrzewania szyby.

[ wiadomość edytowana przez: andrzej_krakow dnia 2016-04-15 12:51:14 ]

No to mało widziałeś. Takie o to wyłączniki montowane dodatkowo u dealerów. Często rynek belgijski. Jest to włącznik do ogrzewania tylnej szyby lub przeciwmgielnych.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

No to by się zgadzało z tym przełącznikiem bo moja ma ogrzewaną szybę i jest z rynku belgijskiego (na tabliczce znamionowej jest napisane Belgium).

A czy ktoś ma pomysł jakim cudem bez bezpiecznika nr 10 nie skończył mi się prąd?

Zrobiłem zdjęcie instrukcji obsługi od trójki :

Jest chyba tak samo jak w linku, który wkleił Glod.

[ wiadomość edytowana przez: felype dnia 2016-04-16 20:34:23 ]

[ wiadomość edytowana przez: felype dnia 2016-04-16 20:34:48 ]

Dzięki, wygląda na to, że rozpiska taka sama jak rosyjska.

Widzę, że albo miałem farta ze mi prądu nie zabrakło (może samowzbudzenie alternatora wystarczyło?) albo czeka mnie kablowa rozkmina