Aż się dziwię, że w internecie nie znalazłem jeszcze na żadnym forum modelarskim takiego tematu...
Zawsze, jak się biorę za zrobienie jakiegoś modelu, to przeglądam internet i szukam wszelkich informacji o danym pojeździe.
Teoretycznie to wydaje się takie proste - wstukać w google hasło i przejrzeć grafikę, ale nic bardziej mylnego. Sam często przesiedziałem po 5 godzin szukając zdjęć, które odpowiedziały by mi na takie pytania:
Jak wygląda rama takiego a takiego auta?
Jak wygląda silnik w takim aucie?
W którą stronę otwierają się: drzwi, maska, klapa bagażnika, wlewu paliwa... ?
Jak wygląda komora silnika, deska rozdzielcza... ?
Wreszcie - jak wygląda szkielet danego auta, płyta podłogowa, itd ?
O ile w przypadku modeli kompletnych pojazdów tak szczegółowe informacje mogą być zbyteczne, o tyle, jeśli robimy model wraku, albo model pojazdu z ruchomymi i otwieranymi elementami - takie informacje stają się na wagę złota!
Kiedyś na Motonewsie ktoś pytał się o model Nyski lub Żuka w skali 1:8 na bazie części z "Warszawy" z DeA...
...ktoś kiedyś zrobił model Syrenki 104, ale bez nadwozia - samą ramę, zawieszenie, napęd i całą mechanikę - model choć nie był miniaturą kompletnego auta, a jedynie jego mechaniki - to robił niezłe wrażenie... twórca modelu latami przeczesywał internet w poszukiwaniu zdjęć...
Jako, że sam mam sporo do czynienia z różnymi prawdziwymi autami, remontami, rozbiórkami, więc postanowiłem zrobić tutaj małą "skarbnicę wiedzy" dla innych modelarzy i umieścić zdjęcia różnych konstrukcji, szkieletów, ram, przekrojów, itp oraz rysunki, wymiary...
Mam nadzieję, że to, co chcę tutaj umieścić przyda się wcześniej czy później komuś, kto będzie szukać informacji na temat "jak to wygląda z bliska?" "jak to działa?" itp.