Bedziemy potrzebowac srubokret krzyzakowy (sredni) oraz zwykly sredni i z dwa dosc male.
Potrzebujemy rowniez klucz nasadowy 13, 12 i 10. Przydadza sie tez kombinerki.
Oto nasz zestaw :
Zaczynamy
1. Odkrecamy galke z drazka zmiany biegow.
2. Wyciagamy popielniczke.
3. Lapiemy od spodu obudowe drazka zmiany biegow tam gdzie byla popielniczka i delikatnie, jednak zdecydowanie, ciagniemy do gory.
Obudowa wyskakuje z zatrzaskow
4. Odlaczamy kabelki od zapalniczki i jej podswietlenia, teraz mamy taki widok :
5. Otwieramy schowek w podlokietniku i wyciagamy ta "szmatke" co tam na dnie lezy
Zobaczymy dwie sruby 10. Odkrecamy je.
6. Teraz krzyzakiem odkrecamy dwie kolejne srubki z przodu tej obudowy.
7. Teraz wyciagamy zaslepke znajdujaca sie pod recznym. Teraz lapiemy od dolu za tyl calej tej obudowy z podlokietnikiem
(tam gdzie znajduje sie popielniczka dla pasazerow). Lekko do gory i wyszarpujemy ciagnac do tylu, bo calosc trzyma sie na
zatrzaskach tam gdzie byly krzyzakowe srubki. Sciagamy calosc i juz gotowe
8. Na powyzszym rysunku zaznaczylem 4 sruby (czerwony kolor), ktore nalezy odkrecic. Dodatkowo rozpinamy rowniez zaznaczony przylepiec (czerwony kolor).
Zaznaczylem tez 2 zawleczki ktore rowniez trzeba usunac (zielony) oraz dwa zatrzaski trzymajace przytwierdzone do "siodelka" drazka, a podtrzymujace wiazki przewodow (zolty).
Zeby nie zamazac obrazu na ponizszym zdjeciu (ta sama fotka) zaznaczylem jeszcze dwa zatrzaski trzymajace ciegna idace od drazka. Zatrzaski te nalezy wypchac do gory.
A to jeszcze raz jedna zawleczka w nieudanym zblizeniu :
9. Teraz spokojnie wyciagamy cale siodelko razem z drazkiem :
10. Teraz usuwamy tulejki metalowe oraz gumowe z siodelka :
11. Zaczyna sie pierwszy problem
Trzeba wyciagnac drazek z tego duzego siodelka. Problem polega na tym, ze drazek jest osadzony w tym duzym siodelku za pomoca malego siodelka,
ktore jest zatrzasniete na 4 zatrzskach. Najpierw nelezy wypchac sprezyne :
zeby nam nie przeszkadzala. Nie trzeba jej zdejmowac (bo zreszta nie ma jak) tylko zdjac ja z tego koleczka na ktorym on sie opiera.
Ma zostac jak na rysunku, ze sprezynka opiera sie tylko na tym wystajacym w bok elemencie drazka.
Teraz przyda sie pomoc osoby drugiej. Wypychamy zatrzaski w tym malym bialym siodelku i blokujemy je malymi srubokretami, natomiast kolega caly czas ciagnie drazek do gory.
12. Jak wyskoczy nam juz to siodelka to sposobem
Zostaje nam ostatni problem, na ktory znalazlem dosc dobry sposob
Problemem jest ten maly kapturek. Cholernie ciezko go zdjac. Jednak udalo mi sie wymyslec jak to zrobic.
Nie wiem jak to dokladnie opisac. Lapiemy kombinerki i rozszezajac je na szerokosc minimalnie wieksza niz srednica tej kulki na ktorej siedzi kapturek,
opierajac je o wypust w drazku pchamy kapturek do gory
Demontaz gotowy
13. Przystepujemy do montazu. Zaczynamy od tego kapturka. Musimy miec mocne rece zeby go zalozyc ale jest to wykonalne.
14. Teraz w analogiczny sposob jak demontowalismy wmontowujemy nowy drazek w siodelko. Zakladamy sprezyne i po bolu.
15. Podkladamy te nowe, czerwone, metalowe podkladki bedace w komplecie z quick shiftem.
16. Zatrzaskujemy ciegna, zakldamy zawleczki. Przykrecamy NOWE sruby z kompletu. Bardzo mocno dokrecamy.
Zatrzaskujemy kable. Przylepiamy przylepiec
Zakladamy galke drazka oraz popielniczke.
BRAWO to juz koniec
Jesli ktos nie czuje na silach robic te operacje sam, zapraszam do mojego garazu, chetnie pobawie sie z tym jeszcze raz.
Dla mnie to byla fajna zabawa. Czas okolo 1 - 1,5 godziny.