Jaki jest w/g Ciebie sensowny przedział cenowy, w jakim znajdzie się takie auto, uwzględniając cierpliwość w polowaniu
No cóż, ja będę mocno subiektywny w swojej wypowiedzi. Moim zdaniem mało która 2107 w Polsce obecnie warta jest więcej niż te "magiczne" 3500 - 4000 zł. Co więcej, gdybym miał wydać 4K za Ładę (nie mówimy o Żiguli) musiałbym się MOCNO uderzyć o coś w głowę.
Konkrety. 2107:
- zwłoki (auto teoretycznie jeżdżące ale wymagające dużych nakładów finansowych) 1000-1200 zł
- średniak (j.w. czyli odpala o własnych siłach i jeździ, stan blacharki przyzwoity czyli bez większych dziur, podłużnice, progi całe, dopuszczalna miejscowa korozja) 1200 - 2500 zł
- stan dobry (czyli porządna, zadbana Łada, silnik trzymający obroty, bez wycieków itd., blacha w stanie dobrym, dopuszczalne minimalne rdzawki, szkody parkingowe) 2500 - 3500 (4000) zł.
Mówimy o 7-kach do roczników 90...91...92.
To są moje "widełki". Oczywiście subiektywnie. Obecny problem z 2107 na naszym rynku jest taki, że ceny (wraz z handlarzami) są nierzadko zupełnie oderwane od rzeczywistości. Ostatnio pojawiła się Siódemka bita przodem, stroną pasażera. Cena wywoławcza... 10 000 zł. Panowie, o czym my mówimy ?
Jedyne Łady warte naprawdę "grubej kasy" w Polsce to obecnie 2103 i może 2102. W tej kolejności. Nawet nie 2101, tą jeszcze idzie tanio wyszarpać. Ale już nie z Polski...
2104 - występuje tak rzadko, że bez sensu jest stawiać tu jakieś widełki. Cena uzależniona jest raczej od konkretnego egzemplarza i jego stanu technicznego/wizualnego.
2106 - jak dobry stan to max. 3,5 - 4K, jak "cycyś glancuś" to do 5, w porywach do 6 K. Ale w takim stanie Szóstki prawie w ogóle nie pojawiają się na aukcjach.
I to co cię również interesuje: - 2105: to samo co z 2107, z uwagi na mniejszą dostępność i bardziej "oldschoolowy" wygląd wnętrza można dać te 500-800 zł więcej niż za Siódemkę.
O Samarze może nie piszmy - daleko jej jeszcze do statusu Youngtimera. ::
PS W ramach ciekawostki...
9 lat temu, w maju 2009 roku za tą 5-tkę koleś z mojego miasta krzyczał równego "tysiaka" (1000 zł):
[ wiadomość edytowana przez: emde dnia 2018-08-25 18:05:47 ]