Witam wszystkich.
Mój brat użytkuję wyżej wymienioną Corolle i dopadły go problemy z silnikiem.(tak wiem ze to trefne auto z tym silnikiem już teraz wyjścia nie ma)
Otóż po okresie około 1 roku użytkowania bez usterek auto zaczęło się sypać, w sumie ten silnik.
Błąd silnika 0P400 egr. Został on wymieniony na zamiennik i na inny oryginał i to samo, Na jazdach próbnych. Został on wykluczony.
Wszytko w tym momencie wskazuję na wtryski, również mechanik tak twierdzi.
Cykanie, stukanie, Jeszcze przed wczoraj testując auto w przedziale obrotów 2000-2300 wchodzi w spore wibracje. Dzisiaj już po odpaleniu wibracje na zimnym silniku których nie było wcześniej.
Któryś mam nadzieje wtrysk jeden tylko się skończył.
Pytanie jak określić który?. Zależy mi na doprowadzeniu tego auta do stanu sprawności i sprzedaniu.
Może jeszcze występować przetarcie okablowania, tak czytałem.
[Engine and ECT Stored] System
[Parameter] [Value] [Unit]
Injection Feedback Val #1 -0,4 mm3/st
Injection Feedback Val #2 0,3 mm3/st
Injection Feedback Val #3 -0,2 mm3/st
Injection Feedback Val #4 -0,2 mm3/st
Na wtrysku 1,3,4 zauważyłem ze pojawi się wartość 0.0.
Zapis z testów w trakcie przyspieszania.
COROLLA VERSO AUR 2ADFHV
2021-05-03 14:07:19
[Engine and ECT Stored] System
[Parameter] [Value] [Unit]
MAP 188 kPa
Injection Feedback Val #2 0,3 mm3/st
Injection Feedback Val #1 -0,4 mm3/st
Injection Feedback Val #3 -0,2 mm3/st
Injection Feedback Val #4 -0,2 mm3/st
MAF 83,98 gm/sec
Engine Speed 2264 rpm
Atmosphere Pressure 97 kPa(abs)
Pytanie. Jak namierzyć ten wtrysk??.
W trybie test" wyciek paliwa" nie zapisałem sobie angielskiej nazwy gdzie silnik wchodzi na ok 2000 obr, wibracje czuć i słychać ze jeden cylinder raz pracuje raz nie( "odpala")
Jak ugryźć ten temat?. Gdzie oddać wtryski do testów na maszynie?, może ktoś ma do sprzedania lub podmianki?.
Jestem z małopolski, Bobowa.
Ps do baku nalane LM 2666 na 10 L, myślę ze nie ma już co odpalać silnika tylko na tym preparacie bezpośrednio,