MotoNews.pl
10 [Skrzynia biegów] Wyciek (51141/27) - PT

[Skrzynia biegów] Wyciek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Jak ostatnio lezalem pod poldolotem zauwazylem ze ze skrzyni wycieka olej.To w sumie nei jest normalny wyciek ze sobie kapie lekko tylko tam juz chlasta tym olejem tak ze mam zbryzgane cale podwozie kolo skrzyni.Jeden wyciek mam jak wał wchodzi do skrzyni a drugi na poczatku skrzyni(tam od silnika).Chyba poszly jakies uszczelki ale nie wiem nie znam sie na tym:/Ktos wie co to i ile bedzie mnie to kosztowalo??pozdrofka

Ja to robiłem przed zlotem w Sulejowie.
U mnie poszedł simmering ten bliżej silnika i potrafiło wychlapać pół litra dziennie.
Uszczelniacz kosztuje 9PLN + robocizna (pryszcz - z kumplem zrobiliśmy w 4godziny).
Z tyłu niestety nie wiem jak to wygląda, ale skoro i tak trzeba odpiąć wał........

vazyl

Moze być simering za kołem zamaochowym, pytanie wali silnikowy czy olej ze skrzyni. Jak silnikowy to zpewnością simering. Ja mam gdzies babranie się z wymianą bo trzeba skrzynie wyjąć bo za 100 zł zrobi mi to mechanik.

Masz rację ale demontaż+montaż skrzyni to dla mnie godzina roboty a za 100zł wolę iść na browara.
Jeśli chodzi zaś o wyciek z przodu skrzyni(zapewne z obudowy sprzęgła) to najpewniej walnął simmering wału korbowego,ten w skrzyni sypie się dużo rzadziej.Tak jak piszesz "poznacie ich po oleju"

Wyciek oleju z tyłu skrzyni przy wale napędowym jest na 90% winą walniętego simmeringu w skrzyni.Żeby go wymienić wystarczy odkręcić wał,następnie zdemontować końcówkę zdawczą skrzyni(ściągamy tuleję centrującą przegub elastyczny,a następnie odkręcamy nakrętkę bodajże 27).Wywalamy stary simmering i delikatnie montujemy nowy.
To chyba na tyle

To zależy też jaka skrzynia, pionowy czy skośny kikut (ale to zabrzmiało ), a wyjąć to bym wyjął, ale potem sterować tym żeby trafić, i żmieścic się conajmniej w 2 osoby ze skrzynią u mnie w kanale to tez było by świetnie, potem jeszcze bym cos uszkodził po drodze przy wymianie simeringu. Kalkulując koszty i biorąc wszystkie za i przeciw, taniej wyjdzie chyba ta stówka

Właśnie zauwarzyłem że skrzynia poci mi się bardziej niż dotychczas. Poci się od strony wału. Obryzgany jest włącznik świateł cofania i przegub elastyczny nie mówiąc o skrzyni i okolicach...
co to mogło paść czy uszczelniacz z tyłu? czy jeszcze jakieś propozycje?

Witam Nieznacznie kapie mi ze skrzyni wydaje mi sie ze przez taką gumę na samej górze skrzyni da sie to wyminić bez zdejmowania skrzyni ? A moze kapie z czegoś innego ?

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

dolewaj olej i juz albo wymyj skrzynie i zobacz z kad cieknie i wtedy wywal ja rozbiez i uszczelnij ale z zadnej gumy ci nie kapie

Dzisiaj zakupiłem płyn do mycia silnika i buchnąłem starszej spryskiwacz do drzewek wymyłem silnik i skrzynie. Na skrzynie trzeba poczekac aż trochę pokapie i obczaje skąd, za to dowiedziałem sie ze mam odkręcony kolektor dolotowy i wywaliło mi ze 2 litry nowego oleju przez miecha..

Dzisiaj zakupiłem płyn do mycia silnika i buchnąłem starszej spryskiwacz do drzewek wymyłem silnik i skrzynie. Na skrzynie trzeba poczekac aż trochę pokapie i obczaje skąd, za to dowiedziałem sie ze mam odkręcony kolektor dolotowy i wywaliło mi ze 2 litry nowego oleju przez miecha..