Witam
Tak się ostatnio złożyło, że znajomy jechał przede mną moim espero a ja za nim jego punto (..).
Tym sposobem - niejako przy okazji - miałem możliwość obejrzenia od tyłu jak "u mnie" wyglądają poczwórne światła stopu, które sobie niedawno przerobiłem, bazując na wątku "stop w blendzie"...czy jakoś tak...
No i tak przerobione "STOP'y" wyglądają super.... trzeba to widzieć - opisać trudniej...
Natomiast ten mój "tjuning" lekko przyćmiewają ...beznadziejne światła kierunkowskazów - u mnie wyglądają ...jak w jakimś Wartburgu

...świecą tak mdle, leniwie, słabo - jednym słowem eee...

psują cały design tylnej blendy.
Pierwsze co mi przyszło do głowy to, żeby wyczyścić kierunki od środka, ale po wyjęciu żarówek nie było wewnątrz "megasyfu" - było czysto - nawet się zdziwiłem że tak czysto
Jedynie co to trochę już odbłyśnik wyblakł i żółta pleksi zmatowiała.... Niczego więcej nie zdiagnozowałem.
I tak sobie myślę, żeby w miejsce naszych żarówek 12V 21W zamontować żarówki o mocy 27W

Podobno są takie ??
Żarówki tej mocy są wyszczególnione w Instrukcji Obsługi Espero - tej takiej biało-czerwonej. (str. 7 - 19) Żeby było ciekawiej to Koreańce założyli sobie, że światła: pozycyjne tylne / stop, też bazują na żarówkach 27/5W... Czyli żarówki takie występują... tylko czy da się je gdzieś kupić ?
Najwyrażnie u nas w Europie jest inny "bezpieczniejszy" standard...
Nie chcę się zbytnio rozpisywać jak na pierwszy post w temacie - może macie inne zdanie...