Toyota Carina e 1.6 stukanie w siliniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Problemik sie narodził gdyz w mojej Carinie zaczęło stukać w silniku. po oględzinach okazało się że pierwszy tłok z lewej nie działa. Sprawdzałem wtryskiwacz zdjąłem pokrywe głowicy i tam wszystko wygląda dobrze. Jedyne co zdiagnozowałem to mam przedmuchy spalin z otworu olejowego w pokrywie.
Teraz myśle że mam wypalone gniazdo cylindra.

Mam pytanie ile jeszcze moge jeździć z tą usterką, jeżdze na trzech tłokach carina jest słabsza odczuwalnie ale mam zamiar ją zajeźdić tylko nie wiem kiedy mi stanie na drodze i czy coś takiego jest w tym przypadku możliwe.

Przebieg 150 tys

tłok nie działa?? a co ukradli go czy się zepsuł??

gniazdo cylindra ?? co to jest????

zrób pomiar kompresji wszystkich cylindrów, sprawdź luzy zaworowe itp. a nalepiej znajdź mechanika który wie jak się do tego zabrać

Cytat:
2005-01-15 22:52:05, doman13 pisze:
[...]
Mam pytanie ile jeszcze moge jeździć z tą usterką, jeżdze na trzech tłokach carina jest słabsza odczuwalnie ale mam zamiar ją zajeźdić tylko nie wiem kiedy mi stanie na drodze i czy coś takiego jest w tym przypadku możliwe.

Zarżniesz silnik bardzo szybko. Masz teraz nierówny rozklad sił na wale. Najpierw rozklekoczą się panewki, a w następnej kolejności korba wyjdzie bokiem.
Pozdro.

Cytat:
ale mam zamiar ją zajeźdić tylko nie wiem kiedy mi stanie na drodze

ja tu czeoś nie rozumiem To zy zamiast ratować silnik chcesz go dobić?? albo ja cos źle rozumiem z twojej wypowiedzi?

Najprawdopodobniej zaworek się wypalił ale trzeba kompresje zmierzyć i tak jak napisał Perzan nie pojedzie daleko
A tak swoją drogą to nie szkoda Ci TAKIEGO AUTA?????????