MotoNews.pl

Weteran szos

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Posiadam df-a ktory ma juz 26 lat.Z tego co mi sie o uszy obilo,po 25 latach powinien on miec status weterana szos i 50% znizki OC.Co trzeba zrobic aby miec ta znizke?Z gory dzieki za odpowiedz.

Nic. Wystarczy to OC mieć w PZU. Oni dają za wiek zniżkę bez żadnych dodatkowych warunków.

Wiec powinienem ta znizke miec od zeszlego roku.A poki co place tak jak zawsze.Czy moze to miec zwiazek z tym ze samochod nie ma oryginalnego silnika tylko przeszczepiony z innego df-a?

Cytat:
2005-03-02 10:55:45, Snikers pisze:
Czy moze to miec zwiazek z tym ze samochod nie ma oryginalnego silnika tylko przeszczepiony z innego df-a?

Nie. PZU daje zniżki ze względu na wiek auta, a nie z powodu jego walorów zabytkowych

z tymże nie jestem pewien czy nie było żadnych zmian i to jedyne towarzystwo nie wycofało się z tego, w innych nie ma takiego czegoś jak "weteran szos"

Wiec jedyne wyjscie to uderzyc do PZU i dowiedziec sie co jest grane.W kazdeym razie dzieki za odpowiedz.

Jak byłem w PZU dwa tygodnie temu to jeszcze ten przepis był aktualny.

Wiec powiedzcie mi czemu nie mam tej znizki?Co moze byc tego powodem?Nie chce bulic kasy na darmo.

Jeśłi jesteś w PZU to powodem jest niedbalstwo lub niechęć do włściwego załatwienia sprawy u agenta z którym podpisywałeś umowę. Po prostu Ci nie powiedział żeby więcej kasy wyciagnąć.

Cytat:
2005-03-02 11:27:34, Snikers pisze:
Wiec powiedzcie mi czemu nie mam tej znizki?Co moze byc tego powodem?Nie chce bulic kasy na darmo.

Opdowiedź na to pytanie jest też w temacie "Hicior artykuł"

w Warszewie przy ul.Korkowej jest agencja ubezpieczeniowa PZU tam bez problemu ubezpieczam od kilku lat swoje weterany szos z 50% rabatem na ktory juz zapracowaly

W PZU to musisz wszystko sam wywalczyc. Idz do PZU powiedz ze twoj samochod ma powyzej 25 lat i chcesz znizke. Wtedy moze ci dadza (ale zapewne dopiero jak wygasnie ci obecna polisa) PZU samo z siebie znizki ci nie da Musisz sam sie o nia upomniec

Ja ostatnio pisalem maila do PZU wlasnie w tej sprawie, i bardzo miła pani odpisała mi, ze rzeczywiście istnieje takowa zniżka, gdy minie 25 lat od daty pierwszej rejestracji, wystarczy zglosić sie do oddziału PZU, pokazać dowod rejestracyjny, na ktorym jest data pierwszej rejestracji, i tylko podpisac umowe o ubezpieczeni, oczywiscie wraz z żniżka pozdroo

a do mnie dzwonil jakis panz ubezpieczlni ostatni innej niz PZU , bodajze Alianz ale nie przylozylem do tego wagi i upieral sie ze u nich tez jest cos takiego jak weteran szos, ale od 20lat !

A ja niedawno dostałem "list z radosną nowiną" od PZU - zlikwidowano znizke dla weterana szos i teraz musze zaplacic 1161 ł za cały rok z mojego klasyka. Byłem w inspektoracie i to niestety prawda.

No i mam klops bo mam tylko 10% za bezszkodowosc. Nie mam ochoty robic ojca wspolwlascicielem ale placic 1100 tez nie zamierzam. Zalatwienie opinii o wartosci historycznej w Lublinie to calkowity koszt okolo 500 zl - rzecoznawca sie uparl ze auto trzeba koniecznie rejestrowac na zoltych blachach - co daje taki efekt ze jak bede chcial sobie zmienic w samochodzie np oponę to bede musial sie najpierw starac o zgode konserwatora zabytków.

Wszystko mnie wq5* w tym kraju.

Cytat:
2006-05-19 14:13:22, Lukasz_M pisze:
A ja niedawno dostałem "list z radosną nowiną" od PZU - zlikwidowano znizke dla weterana szos i teraz musze zaplacic 1161 ł za cały rok z mojego klasyka. Byłem w inspektoracie i to niestety prawda. No i mam klops bo mam tylko 10% za bezszkodowosc. Nie mam ochoty robic ojca wspolwlascicielem ale placic 1100 tez nie zamierzam. Zalatwienie opinii o wartosci historycznej w Lublinie to calkowity koszt okolo 500 zl - rzecoznawca sie uparl ze auto trzeba koniecznie rejestrowac na zoltych blachach - co daje taki efekt ze jak bede chcial sobie zmienic w samochodzie np oponę to bede musial sie najpierw starac o zgode konserwatora zabytków. Wszystko mnie wq5* w tym kraju.

spróbuj zapytac o ubezpieczenie w MTU (Moje Towarzystwo Ubezpieczeniowe) jest to grupa Hestii, ja za ubezpieczenie poloneza place cos 250 zł z NW ze znizka 60%.

Najlepiej to idź do jakiejś agencji ubezpieczeniowej - tam można porównać stawki wielu firm i wybrać najtańszą.

Cytat:
2006-05-19 14:54:19, Koot pisze:
Najlepiej to idź do jakiejś agencji ubezpieczeniowej - tam można porównać stawki wielu firm i wybrać najtańszą.

Wlasnie bylem. Jezeli przpisze czesc samochodu na ojca to przy maksymalnych znizkach najtaniej wyjdzie w HDI jakies 270 zl na rok. Ale jak juz pisalem nie mam ochoty tego robic. Z drugiej strony to pewnie nie bede mial wyjscia.

Cytat:
2006-05-19 14:13:22, Lukasz_M pisze:
(...) Zalatwienie opinii o wartosci historycznej w Lublinie to calkowity koszt okolo 500 zl - rzecoznawca sie uparl ze auto trzeba koniecznie rejestrowac na zoltych blachach - co daje taki efekt ze jak bede chcial sobie zmienic w samochodzie np oponę to bede musial sie najpierw starac o zgode konserwatora zabytków. (...)

To cuś drogo, na północy ponoć kilkakrotnie taniej .
>> OPINIA O HISTORYCZNEJ WARTOŚCI AUTA <<
Na >> TRZECIEJ STRONIE << tego tematu jest nawet fotka takiej opinii wklejona przez Julo .
Najlepsze jest to, że rzeczoznawca widział auto...
...tylko na fotkach .

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2006-05-19 15:37:40 ]