MotoNews.pl

Blok 126 - jest sens spawać...?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam motyw, w wakacje mojej rakiecie zafundowałem generalke... Wszystkie szlify (wał, panewki, cylindry, głowice) nowe tłoki, nowe pierścienie... Bo mi pękł wał i tak zaczęłem skrobać.
I było wszystko OK autko pomalutku sie dosierało, aż do sylwka! Jak zaczęło coś zap***** w silniku... Rozłożyłem go i widze pęknięty blok na panewce głównej (od str. koła zamachowego)
Normalnie szczęściarz... Przejechałem 6000 i znowu rozkładamy... Noo looz! Czy miał ktoś podobną sytuacje? I co mam zrobic? Spawać blok, czy załatwić następny? A jak z papierami? Nowy dowód? A jakiś dodatkowy przegląd? Chyba mnie to duuużo $ wyjdzieee

Cytat:
2004-01-12 12:41:47, Sajmon_bolec126 pisze:
Mam motyw, w wakacje mojej rakiecie zafundowałem generalke... Wszystkie szlify (wał, panewki, cylindry, głowice) nowe tłoki, nowe pierścienie... Bo mi pękł wał i tak zaczęłem skrobać.
I było wszystko OK autko pomalutku sie dosierało, aż do sylwka! Jak zaczęło coś zap***** w silniku... Rozłożyłem go i widze pęknięty blok na panewce głównej (od str. koła zamachowego)
Normalnie szczęściarz... Przejechałem 6000 i znowu rozkładamy... Noo looz! Czy miał ktoś podobną sytuacje? I co mam zrobic? Spawać blok, czy załatwić następny? A jak z papierami? Nowy dowód? A jakiś dodatkowy przegląd? Chyba mnie to duuużo $ wyjdzieee

mysle że już nie ma sensu go spawać skołuj sobie jakiś blok z wyrejestrowanego auta, jedziesz na przegląd 80zł płacisz, a następnie do urzędu chyba 40zł i masz już full legal

A w urzędzie krzykną mi o nowy dowód, o znaczki... i nie ździwiłbym sie gdyby jeszcze białe blachychcieliby mi wcisnąć... (mam jeszcze czarne )

jak sie postawisz to wbija ci tylko nowy numer silnika...ale to zalezy od panienki z okienka...u mmnie by dalo rade...a jak chcesz to mam blok z papierami na sprzedaz...stan bdb...za 50zł

Też mam blok,tez mam.. i też z papierami... Można się dogadać hehee...

DZIĘKI ! ! !
Ale pod namowami ojca dałem jednak go spawać! Tyrał mnie, że za dużo latania po urzędach i tych opłat... Jest na warsztacie na naszym Bydgoskim lotnisku! Jak odbiore to dam znać i napisze ile $ zawołali...
Noo zobaczymy co to bedzie sie działo...

Już mam blok... policzyli jak za 0,5h pracy mechaniora... 40PLN a do tego babka za biorkiem policzyła jakieś pierdoły i wyszło prawie 50
Teraz trzeba to zeszlifować, dobzi są w tym chopaki na Mazowieckiej...

spawanie alu z założenia jest drogie (m.in dlatego, że używa się do tego drogich gazów - argonu bodajże )

kurde mnie też pękł blok, tylko że w tym miejscu gdzie wychodzą szpilki do wydechu, tzn odpadł kawałek bloku, nie ma diury takiej że widać wnętrze silnika, ale nie mam jak zamocowac wydechu gdzie moge to pospawać w Krakowie i okolicach?
Sprawa jest pilna bo w sobote kręciołek

ja wiem, gdzie spawa gość. niestety nie pamiętam, jak się nazywa ta ulica. czy ktoś zna jakiś plan Kraka w necie?? aha, gość tego raczej nie zrobi na poczekaniu

Jest jeden gość co ma szyld że spawa takie rzeczy w Krakowie, niedaleko Szpitala Rydygiera, ale nie wiem czy robi to z głową czy byle jak bo tylko widziałem napis.
Andrzej

spoko jak narazie poxilina poszła w ruch i trzyma się zobaczę jak długo a potem będe się martwił co z tym dalej robić

jezeli chodzi o spawanie aluminium to w krakowie jest jeden zakład który robi to profesjonalnie i naprawde się znają na rzeczy.bylem u nich i widziałem ile mają zleceń.goście spawają wszystko:cylindry,bloki,głowice...sam widziałem u nich blok silnika porsche czekający w kolejce.to jest zakład znajdujący sie przy zakopiance przy wjezdzie do krakowa od mogilan,szyld widac z drogi

Nooo spoko!
Silniczek złożony Śmiga jak noofka... jestem ciekaw na jak długo (pfuu pfuu!!!)

Jak składacie obudowy wału korbowego (6 śrub) to stosujecie tam jakieś kleje do śrub? Słyszałem, że to dobry wynalazek!
Tylko, że jak coś sie pokleji, to można już tego nie odkręcie
Normalnie jak zaspawane!
Niby sa 3 rodzaje sily wiazania takiego kleju... Ja założyłem tylko nowe podkładki sprężynowe i mam nadzieje, ze to wytrzyma...

LOCTITE 222, dobrze trzyma i potem da sie rozkrecic